Talvista tekemistä lapsiperheille

Julkaistu: 14.02.2019
Kaunispään näköalatornille pääsee autolla

Talviloma kaukana pohjoisessa on odotettu koko perheen vuoden kohokohta jossa pääsee taatusti nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja yhdessä tekemisen riemusta. Helmikuussa päivä pitenee huomattavasti ja otetaan jo isoja askelia kohti kevättä. Alle olemme keränneet pohjoisen parhaat talvilomavinkit lapsiperheille.

Oppia luonnosta

Teemalliset Tunturiin -lähireitit Saariselällä ja Kiilopäällä
Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä ja kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit sopivat hyvin lapsiperheille ja luonnossa ensimmäisiä kertoja liikkuville matkailijoille. Reitit on kuljettavissa lumikengillä sekä lumitilanteesta riippuen joskus myös jalkaisin. Kevättalvisin hankikanto mahdollistaa lumikengillä kulkemisen pitkin tunturiylänköä ja samalla pääset nauttimaan auringon lämmöstä. Monet alueen yrityksistä järjestävät opastettuja retkiä ja vuokraavat lumikenkiä.
✓ Aurorapolku, 2,1 km. Ympärivuotinen kunnossapito, kulkuaika 1 h. Lähtöpiste: Saariselän lähtöportti. Aurora -tupa sijaitsee tämän polun varrella!
✓ Iisakkipää, 3 km tai 7 km. Ympärivuoden, kulkuaika 2-5 h. Kuntoa vaativa jyrkän nousun takia. Lähtöpiste: Saariselän lähtöportti.
✓ Vasapolku, 1 km, kiertää helpossa maastossa Kiilo-ojan läheisyydessä. Ympärivuoden, kulkuaika 1 h. Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
✓ Poropolku, 5,3 km, kulkuaika 2-3 h. Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
✓ Kiirunapolku, 6 km, nousee Ahopään tunturiin ja tutustuttaa tunturiluonnon lisäksi jääkauden aikaansaannoksiin. Kulkuaika n. 3 h. Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti.
✓ Kaikista reitestä on kattavat reittikuvaukset.

Tuntureiden huiputukset sekä eväspaikat
✓ Kaunispään (425 m) huiputus, 1,3 km yhteen suuntaan, mahdollista mennä myös autolla.
✓ Kiilopään (546 m) huiputus 1,9 km yhteen suuntaan, polun varrella taukopenkkejä.

✓ Vasa- ja poropolun lähtöpaikalla on tulirinki ja lasten leikkipaikka. Sivakkaojan laavulle on Ruijanpolun parkkipaikalta Kiilopääntien varresta lyhyt matka.
✓ Auroratuvan pihapiirissä Aurorapolun varrella on ulkotulipaikka, jonne on lähtöpisteeltä noin 700 metrin matka. Itse tupa isoine terasseineen tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun viimalta suojassa, ja on mielenkiintoinen kohde erilaisena, modernina päivätupana. Myös Iisakkipään luontopoluilta on helppo poiketa Auroratuvalle.
✓ Kummituskämpän tulipaikalle on lyhyt hiihtomatka latujen lähtöpisteestä, noin pari-kolme sataa metriä. Samasta yhteydestä löytyy Kummituskämppä ja Kelo-ojan kullankaivajan tupa. Tällä tulipaikalla ei ole käymälää.

Ivalo
✓ Mukkavuopajan luontoreitti sijaitsee Ivalon kylän keskustan tuntumassa pääosin Vuopajan rannalla. Reitin varrella on useita luontopolkutauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta ja kulttuurista. Reitille on useampia lähtöpisteitä; 1) Hotelli Ivaloa vastapäätä Porotiellä on merkinnät varsinaiselle reitille. 2) Petsamontien ja Ilvestien risteyksestä pääsee myös reitille 3) Petsamontie-Mukkavuopajantie-Tavihaarhantieltä pääsee reitille.

Inari
✓ Juutuan esteetön polku, 500 m/ suunta. Lapsiperheille ympärivuoden sopiva esteetön polku on osa Juutuan polkua. Lähtöpiste löytyy Kittilän maantien varrella olevalta pysäköintialueelta, noin 2,5 km Inarin kylältä.
✓ Juutuan polku, 6 km. Polulle on koottu tarinoita Juutuan kulkijoista, tapahtumista ja kalastuksesta. Reitti alkaa Inarin kirkonkylältä Saarikoskentieltä noin kilometrin päästä Siidasta. Reitin varrella on Juutuan menneisyydestä kertovia opastetauluja, riippusilta ja kaksi tulentekopaikkaa. Etelärannan polku Saarikoskelta Jäniskoskelle on valaistu ja se pidetään talvisin lumesta avoinna.
✓ Tuulijärven reitti, 1,5 km/ suunta. Ympäri vuoden, kulkuaika 1 h. Tuulijärvi on mainio retkikohde perheille. Lähtöpiste: Tuulispää-tunturin pysäköintialue noin 9 km: n päässä Inarin kirkonkylästä etelään.
✓ Riutulassa Nuorisokeskus Vasatokan pihasta Ketunlenkki- koko perheen toimintarata.
✓ Riutulassa Kettulammen P-paikalta lastenvaunuille ja pyörätuolille soveltuvat pitkospuut tulipaikalle.

Utsjoki
✓ Ellinpolku 3,8 km. Reitin lähtöpaikka on 2 km päässä Utsjoen kirkonkylästä Tenontietä Karigasniemen suuntaan. Reitiltä avautuu näkymät lähituntureille aina Norjan Rastikaisalle asti. Reitti Tenon Aittikosken rannalle, jossa sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä päiväkota. Maasto on helppokulkuista kangasmaastoa.

Hauska päivä rinteillä, pulkkamäessä tai laduilla

Koe laskettelun ja lumilautailun riemuja Saariselällä, Euroopan pohjoisimmassa rinnekeskuksessa. Kahden tunturin rinteillä oleva koko perheen laskettelukeskus tarjoaa 15 eritasoista rinnettä mukaan lukien SnowParkin. Vuoden parhaaksi hiihtokouluksi valittu Ski School Saariselkä antaa opetusta aloittelijoista ratalaskun harrastajiin. Hiihtokouluun voi nyt myös yhdistää kielikylvyn eri kielisten hiihdonopettajien avulla!

Suomen pisin pulkkamäki alkaa Kaunispään tunturin huipulta. Pulkkamäki on saanut tälle talvelle aivan uuden ilmeen, sillä se on valaistu revontulten inspiroimalla valotaiteella – mäkeä pääsee siis laskemaan myös pimeällä! WinterPark -paketti sisältää kahden tunnin hissilipun ja välineet pulkkailun lisäksi myös muihin talviaktiviteetteihin! Huipulle pääsee myös Kaunispääntietä kävellen sekä autolla ja suksibussilla. Pulkkailu sopii koko perheen ulkoilma-aktiviteetiksi. Alle 12 vuotiaan vain aikuisten valvonnassa.

Polveilevat tunturimaastot ja kansallispuistot mahdollistavat erilaisen hiihtoretken, vaikka joka päivälle. Saariselän ladut ovat huippukunnossa ja hiihtovälineitä vuokraavat monet alueen yrittäjät. Taaperon kanssa pääsee tunturiin vuokraamalla kätevän vetoahkion, ja lasten suksia on laajasti saatavilla. Myös hiihdonopetusta on tarjolla, mm. Kiilopäällä hiihtoa opettavat Muumit! Päiväretken lomassa on hyvä piipahtaa latukahvilassa taolla, esimerkiksi Moitakurun latukahvila palvelee ma-pe & su klo 10:30-15.

Suomen pisin pulkkamäki löytyy Saariselältä. 

Leikki- & liikuntapaikat

Saariselkä | Saa­ri­se­län ky­län ete­lä­pääs­sä on leik­ki­kent­tä, josta löytyy leik­ki­te­li­nei­tä, kei­nu­ja sekä pe­li­kent­tiä. Tal­vi­sai­kaan leik­ki­ken­täl­tä löy­tyy luis­tin­ra­ta, jon­ne pää­see kuka vain luis­te­le­maan. Saa­ri­se­läl­lä luis­ti­mia vuok­raa Top­Sa­fa­ris. Siu­lan ylä­ker­ras­ta löy­tyy lap­sil­le sisäleik­ki­paik­ka, jos­ta löy­tyy suu­ri laa­vu. Pai­kan­pääl­lä on myös kak­si jät­ti­kar­hua, joi­den kans­sa voi peu­ha­ta mie­lin mää­rin.
Ivalo | Leikkipuistoja löytyy osoitteista Hevosmiehentie, Mutamaantie, Nillankenttä, Eetunpuisto, Neitiaavantie 22, Hukkalantontie, Erkintie, Rajavartijantie, Ivalon ala-aste ja Ivalon urheilukenttä.
Inari | Inarin hiihtostadionilla Kultamiehentiellä pääsee hiihtämään ja urheilemaan.

Näe pohjoisen eläimiä

Luonnossa kulkiessa pidä silmät avoinna ja pyri liikkumaan hiljaa. Kuukkelit tulevat usein tervehtimään kulkijaa ja niitä pidetään yleisesti metsänaisen ja -miehen kaverina. Yleinen uskomus on, että kuukkeli on onnenlintu. Poroja asustaa Inari-Saariselkä alueella enemmän kuin ihmisiä ja onkin lähes mahdotonta matkustaa alueella näkemättä yhtään poroa.

Opi lisää ohjatuilla vierailuilla
Ohjattu vierailu porotilalla tutustuttaa sinut paikalliseen kulttuuriin ja porotilallisten arkeen. Opit myös tärkeää tietoa poroista, arktisten alueiden selviytyjistä, ja niiden vuodenkierrosta. Esim. Kaunispääntien varrella olevalla Poropihalla pääsee ruokkimaan poroja ohjatusti ja seuraamaan niiden touhuja aitauksessa.
✓ Tuntureiden lomassa kiitävä koiravaljakko on kokemus, josta riittää muisteltavaa vielä kotonakin. Koe vauhdin hurmaa ja ihastu samalla näihin sympaattisiin, juoksemista rakastaviin huskyihin.
✓ Ivalon pohjoispuolella sijaitsevassa Wild Spirit Parkissa pääsee seuraamaan eläinten touhuja etukäteisvarauksella. Tilalta löytyy mm. vetokoiria, naaleja, villisikoja ja supikoiria.

Pelihetkiä & käyntikohteita

Kylpylä | Lapsiystävällisessä Holiday Club Saariselän kylpylässä hemmottelet kehoa ja mieltä lämpimissä poreissa, vesihieronnoissa ja saunoissa. Viihtyisällä allasosastolla löytyy sopiva syvyys kaikenikäisille, sillä allas syvenee portaattomasti sentistä 168 senttimetriin. Kylpylä avoinna päivittäin klo 10-20.30.

Talviuinti & savusauna | Suomen Latu Kiilopäällä on mitä parhaimmat mahdollisuudet talviuintiin. Savusauna lämpiää joka tiistai, keskiviikko ja perjantai klo 15-20.

Angry Birds Activity Park | Holiday Club – kylpylähotellissa sijaitseva Änkkäripuisto on täynnä tekemistä ja oivaltamista. Aktiviteetteja löytyy kaikenikäisille, niin naperoille, teini-ikäisille kuin aikuisillekin. Puisto on avoinna päivittäin klo 12-19. Huomioithan että alle 10-vuotiaalla on oltava aikuinen valvoja mukana ja 10–14-vuotiaat lapset saavat olla puistossa ilman aikuisen valvontaa vain huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Saariselkä Bowling Keilahalli | Saariselkä Bowling tarjoaa mukavaa hauskanpitoa keilailun merkeissä kaiken ikäisille. Perheen pienimmille onnistumisen riemua tuo apureunat, jotka pitävät pallon radalla ja takaavat, että keilat kaatuu. Avoinna päivittäin klo 15-22.

Muita pelivälineitä | Santa´s Hotel Tunturista Saariselältä löytyy pallomeri ja monipuolinen pelihuone. Hotellin pelihuoneesta löytyvät pingis, ilmakiekko, pöytäfutis ja biljardipöytä.

Tankavaaran Kultamuseo | Kultamuseossa tutustut Lapin kullan historiaan ja nykypäivään sekä kullankaivuuseen maailmanlaajuisesti. Kultamuseo on avoinna ma-pe klo 10-16 ja la 12-16.

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida | Siida tarjoaa elämyksiä ja tietoa saamelaiskulttuurista ja Ylä-Lapin luonnosta ainutlaatuisessa museossa Inarin kirkonkylällä. Museo on avoinna talvikaudella ti-su klo 10-17.

Elokuvateatteri Aslak | Elokuvateatteri Aslak on Suomen pohjoisin yhä toiminnassa oleva elokuvateatterirakennus Ivalon kylällä.

Utsjoen kirkkotuvat | Utsjoen kirkko, pappila ja kirkkotuvat Mantojärven rannalla ovat Utsjoen kulttuurihistoriallisesti arvokkain kohde. Tuvat ja kirkko sijaitsevat viiden kilometrin päässä Utsjoen keskustasta, aivan nelostien varrella tilavan parkkipaikan vierellä. Kirkkotuvilla ei ole talvikunnossapitoa, joten talvisin lumi voi olla upottavaa.

Kylätalo Giisá | Utsjoki Utsjoen kirkonkylän kylätalo Giisásta löytyy viihtyisä kahvila, käsityömyymälä ja kirpputori. Perheen pienimpiä varten kylätalossa on oma MLL:n paikallisyhdistyksen hoitama leikkitila. Giisá on avoinna arkisin klo 8–17.

Välimaan saamelaistila | Historiallisesti arvokas Välimaan tila on ainutlaatuinen nähtävyys ja pala saamelaisten menneisyyttä, joka kertoo kävijälleen elämästä Suomen pohjoisimmalla äärilaidalla. Välimaa on hieno esimerkki vanhasta saamelaistilasta, jonka väki kalasti ja hoiti lampaitaan Tenojoen varrella luonnonläheisesti eläen. Aina avoinna olevaan tilaan voi tutustua vapaasti vaikka rakennukset ovat lukittuna. Tilan viereistä taukolevikettä ylläpidetään myös talvisin mutta tilalla ei ole talvikunnossapitoa.

Tiedot ja aukioloajat sitoumuksetta.

 

Inari-Saariselkä alueen tapahtumakalenterista löytyy alueen tapahtumia – huomaa mm. lapsiperheiden luonto-illat! Lisää hyviä vinkkejä löydät Saariselän Sanomien muhkeasta Keväthanget sekä Hiihtolomat -lehdistä, joita saa maksutta Saariselän alueen lukuisista jakelupisteistä.

Suomen pisin pulkkamäki