Pyörällä kansallispuistoon

Julkaistu: 08.08.2017
MTB Saariselkä

Saariselällä päästään tutustumaan Urho Kekkosen Kansallispuiston hulppeisiin maisemiin nyt myös maastopyöräilemällä. Heinäkuun alusta lähtien pyöräily on ollut sallittua kansallispuistossa maastoon merkityllä ulkoilureiteillä ja eräillä maastoon merkitsemättömillä reiteillä.

Maastopyöräily on Inari-Saariselkä alueella suosittua ympäri vuoden – myös talvella. Omaa pyörää ei välttämättä tarvitse tuoda mukanaan, sillä paikallisilta ohjelmapalveluyrityksiltä voit vuokrata maastopyöriä ja Fatbikeja ja saada samalla neuvoja reittivalinnoissa.

Urho Kekkosen kansallispuistossa voit maastopyöräillä kesäaikaan kaikilla merkityillä reiteillä ja talvella lumipeitteiseen aikaan kaikkialla muualla paitsi hoidetuilla laduilla. Merkittyjen reittien lisäksi kansallispuistossa voi pyöräillä Raja-Jooseppi–Anteri välisellä vanhalla rajavartioston tieuralla ja Niillanpää–Suomunruoktu retkeilyreitillä.

Hienoja reittejä ovat Saariselältä Kaunispään yli Moitakurun päivätuvalle ja Kiilopäältä Ahopään yli Laanilan kautta Saariselälle kulkevat retkeilyreitit. Kansallispuiston teemallisista päiväretkireiteistä löytyy puolestaan monipuolisia ja vaatimustasoltaan vaihtelevia vaihtoehtoja niin kokeneemmalle maastopyöräilijälle kuin lajia vasta aloittelevallekin.

Reitit ovat paikoin haastavia ja niiden kunto vaihtelee, joten ennen satulaan hyppäämistä kannattaa piipahtaa esimerkiksi Metsähallituksen palvelupiste Kiehisessä Saariselällä. Kiehisestä voit tiedustella tarkemmin reiteistä ja maastopyöräilyvinkeistä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Utsjoella on laaja maastopyöräverkosto upeissa maisemissa.

Tietoa reiteistä löytyy alan yrityksistä sekä Metsähallituksen palvelupisteestä Kiehisestä Saariselällä ja Tankavaaran luontokeskuksesta.

Samalla tavalla kuin patikoijien pyöräilijänkin on muistettava huomaavaisen maastossa liikkujan ohjeistukset. Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Polulla ja reiteillä pitää pysyä sekä välttää lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.

Hallittu tilannenopeus lisää turvallisuutta kaikille. Pyöräilijän nopeampana on oltava valmis väistämään muita. Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Muut kulkijat pitää ottaa huomioon. Kaikkien reitillä liikkuvien on noudatettava reittisäännöksiä sekä roskattomana retkeilyn periaatetta.

Luonto ja jokamiehenoikeudet säilyvät meillä ja voimme nauttia niistä niin kauan kuin muistamme oman vastuumme.