Maastopyöräilyä Inari-Saariselän alueella

Julkaistu: 25.07.2018

Maastopyöräily on Inari-Saariselkä alueella suosittua ympäri vuoden – myös Urho Kekkosen kansallispuiston hulppeissa tunturimaisemissa.  Reittivalinnassa auttaa uunituore Saariselän maastopyöräilyopas josta löytyy kartan lisäksi reittiselostukset. Omaa pyörää ei välttämättä tarvitse tuoda mukanaan, sillä useat paikalliset ohjelmapalveluyritykset vuokraavat maasto- ja läskipyöriä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa voi maastopyöräillä kesäaikaan lähes kaikilla merkityillä reiteillä ja talvella lumipeitteiseen aikaan kaikkialla muualla paitsi hoidetuilla laduilla. Merkittyjen reittien lisäksi kansallispuistossa voi pyöräillä Raja-Jooseppi–Anteri välisellä vanhalla rajavartioston tieuralla ja Niillanpää–Suomunruoktu retkeilyreitillä.

 

Ainoa poikkeuksena merkityillä reiteillä on Kiilopään huipulle vievä Kiirunapolku jossa on pyöräilykielto. Herkkää tunturiluontoa ja parasta aikaa kunnostettavaa reittipohjaa pyritään näin suojelemaan kulumiselta. Kaikilla muilla Saariselän ja Kiilopään alueen kesäreiteillä on mahdollisuus pyöräillä.

Maastopyöräilyoppaalla vastataan pyöräretkeilijöiden toiveisiin

Urho Kekkosen kansallispuiston ja Suomen Latu Kiilopään yhteistyössä tuottama maastopyöräilykartta opastaa Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston reiteille. Oppaasta löytyy reittikartan lisäksi reittiselostukset ja vaikeusluokitus 11 reitille. Myös oleellinen tieto reittien palveluvarustuksesta löytyy oppaasta. Kartalla olevia reittiehdotuksia ei ole erikseen merkitty maastopyöräilyreiteiksi vaan reitit koostuvat olemassa olevien polkujen ja urien yhdistelmästä. Saariselällä maasto- ja läskipyöriä vuokraavat mm. Suomen Latu Kiilopää, Lapin LuontolomatSaariselän Keskusvaraamo ja Lapland Safaris.

MTB Saariselkä

 

Pyöräilyä Utsjoen sykähdyttävissä maisemissa

Myös Utsjoen upeissa maisemissa on laaja maastopyöräverkosto jonka lukuisat reitit on tarkkaan kartoitettu. Nuorgamissa läskipyöriä vuokraa mm. majoitus-, välinevuokraus-  ja opaspalveluita  tarjoava  Alma  Arktika. “Mielestäni Utsjoen  reitit  ovat  aivan  loistavat.  Täältä  löytyy  ensikertalaisellekin  paljon  helppokulkuista  uraa”,  Alma Arktikaa luotsaava Reetta  Koski hehkuttaa. “Pulmankijärventien  reitit  ovat  myös  suosittuja,  niille  on  kätevä  lähteä  suoraan  meiltä. Omia välineitä  ei  välttämättä  tarvitse,  sillä  vuokraamme  maasto-  ja  läskipyöriä  useammassa  eri  koossa. Mukaan  saa  vararenkaan  ja  ketjupalan,  jotta  ei  jää  pulaan  erämaassa”,  Reetta jatkaa. Utsjoen alueen maastopyöräilyreitit löytyvät täältä.

 

Cycling Saariselkä
Retkeily – kuin myös pyöräily – on mukavampaa porukassa.

 

Inari Saariselkä alueella on useita maastopyöräilyyn liittyviä tapahtumia, esim. Saariselkä MTB Stages ja Kaldoaivin reitti läskipyörillä. Tutustu tapahtumakalenteriin täältä!