Saksofonisti Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus 2017 -kiertue käsittää 17 konserttia ympäri maata. Kiertue käynnistyy lauantaina 21.10. Pirkanmaan Mäntästä ja päättyy tiistaina 5.12. Uudellemaalle We Jazz -tapahtumassa. Kaamosjazzeille kiertue tulee 24.11.

Saksofonisti Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus 2017 tapahtuu ajallaan suunnitellun aikataulun puitteissa. Innanen yhteistyökumppaneineen säilyttää perinteiset maakuntarajat ja -hallintorakenteet keskittyen uudistustyössään ennen kaikkea sisällöllisiin toimiin, kärkihankkeenaan perinteisten maakuntalaulujen uudella tavalla ja uudenlaiselta arvopohjalta esittäminen. Hanke toteutetaan syksyllä 2017 mahdollisimman monessa maakunnassamme. Valmistelutyössä on käytetty pohjana sekä maakunnallista tilannetta 1928 että 2017. Vuoden 1928 tilanteesta Innaselle ovat raportoineet Jenny Elfving ja Ilmari Hannikainen. Apuna on käytetty myös yhdysvaltalaista konsulttia Albert Ayleriä, joka teki maakuntiemme tilanteesta kansainvälisen selvityksen 1960-luvun alussa.

Maakuntalauluja on ensimmäisen, Savon laulun sävellysvuodesta 1852 lähtien sävelletty ainakin yli 30, onhan monelle maakunnalle sävelletty monta kilpailevaa kappaletta. Innasella työryhmineen on hankkeessa käytössään todellinen valinnanvapaus: maakuntalauluistamme vain sopivimmat soitetaan loka-marras-joulukuun konserteissa.

Hankkeen työryhmän pätevyys on kiistaton, ovathan mukana 2008 Yrjö-palkitun itäuusmaalaislähtöisen Innasen lisäksi eteläpohjalaistaustainen harmonikkatohtori, pelimannimestari 15-vuotiaiden sarjassa 1992 Veli Kujala, Monacon kansainvälisen jazzsolistikilpailun hopeamitalisti 1999, kymenlaaksolaistunut savolaisrumpali, Mika Kallio sekä vielä hämäläisperäinen mestarituubisti Vuoden vaskisoittaja 1998 Petri Keskitalo, tämän hetken saamelaismuusikoiden parhaimmistoon kuuluva inarilaislaulaja Ulla Pirttijärvi ja ranskalais-espanjalainen maahanmuuttaja, keikkamyyjä ja kiertuemanageri, kahdesti aateloitu Charles Gil.

”Maakuntalaulujen tarina alkaa 1800-luvun puolesta välistä liittyen voimakkaasti aikakauden romanttiseen ajatukseen kansallisesta kulttuurista ja kansankunnan kohtalosta. Pystyisikö maakuntalauluja tulkitsemaan 2010-luvulla vapaana patrioottis-pateettisesta painolastista kuitenkaan menneiden sukupolvien meininkejä liiaksi mestaroimatta? Lisäksi valtiovalta on tyrinyt maakuntauudistuksen suunnittelussa ja toimeenpanossa niin pahoin, että jonkun on korkea aikaa tehdä jotain.” totea Innanen We Jazz Nr 04 -lehdessä

Työryhmä:
Mikko Innanen
saksofoni, sovitukset
Veli Kujala
harmonikka
Mika Kallio rummut
Petri Keskitalo tuuba
Ulla Pirtijärvi
laulu / Kaamos Jazz 24.11.

Konsertit Kaamosjazzeilla:

Perjantai 24.11.

13.00 Ulla Pirttijärvi & Ulda, vieraina Mikko Innanen & Veli Kujala Duo
JazzArena, Holiday Club Saariselkä

16.00 Ulla Pirttijärvi & Ulda, vieraina Mikko Innanen & Veli Kujala Duo
JazzArena, Holiday Club Saariselkä

17.00 Ulla Pirttijärvi & Ulda, vieraina Mikko Innanen & Veli Kujala Duo
JazzArena, Holiday Club Saariselkä

22.00 Mikko Innanen & Veli Kujala Duo
Saariselän Tunturikappeli