Pohjoisen Lapin lumitilanne

Julkaistu: 03.12.2018
8vuodenaikaa_talvi

Yöpakkaset ja ensilumi ovat virittäneet olosuhteet otollisiksi talviurheiluun.

Tänä vuonna erityisen lämpimän syksyn johdosta lunta on saatu odotella pohjoisessakin lähes viime päiviin asti. Lunta on viimein tullut, ja lisää odotetaan satavan aivan lähipäivinä. Pohjoisen lumitilanne on poikkeuksellinen ajankohtaan nähden.

Itsenäisyyspäiväviikolla lunta ennustetaan tulevan reilustikin, ja lämpötilat tulevat olemaan pakkasen puolella koko pohjoisimman Lapin alueella. Esimerkiksi Saariselällä lumen syvyys on 10 cm tietämillä. ”Pitkän ajan keskiarvoon nähden lunta on poikkeuksellisen vähän. Suomessa ei ole 60 vuoden mittaushistorian aikana koskaan ollut näin vähän lunta näin myöhään loppuvuodesta. Ensilumi sataa Lapissa tyypillisesti lokakuun alku- tai keskivaiheessa. Tänä vuonna lauhan etelävirtauksen vuoksi lumi on kuitenkin sulanut”, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen House of Laplandin tiedotteessa.

Talvisista luonnonilmiöistä kaamos ja revontulet lumoavat lumitilanteesta huolimatta. Utsjoella kaamos on alkanut jo marraskuun puolella, ja aurinko nousee seuraavan kerran 17. päivä tammikuuta. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse horisontin ylle ja taivas hehkuu sinisen ja violetin sävyissä – tarjoten loistavat puitteet mm. revontulien katseluun ja kuvaamiseen. Inari-Saariselän alueella revontulia nähdään runsaasti – keskimäärin peräti 200 yönä vuodessa.

Northern lights
Kaamoksen aikana revontulia pääsee näkemään ja kuvaamaan jo iltapäivällä.

Talvista tekemistä

Inari-Saariselkä alueella voi nauttia monipuolisesta tapahtumatarjonnasta. Euroopan pohjoisin rinnekeskus Saariselkä Ski & Sport on avannut tekniikkarinteet ja mm. palkittu hiihtokoulu palvelee päivittäin. Saariselän kuuluisa pulkkamäki on kivikkoisuuden vuoksi toistaiseksi pois käytöstä ja korvaava huollettu pulkkamäk ja snowtubeilualue löytyy Ski Saariselän vuokraamon edestä, tuolihissin ala-aseman molemmin puolin. Alueelle ei ole erillistä sisäänpääsymaksua.

Lumikenkäillä tai patikoida voi lukuisilla luontopoluilla ja muilla reiteillä. Saariselän portilta alkava noin kahden kilometrin mittainen Aurorapolku on käveltävissä vuoden ympäri, ja polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet tauolle. Myös talvipyöräilyn suosio on jatkuvassa kasvussa ja läskipyöriä vuokraavat monet paikalliset yritykset. Saariselän kylällä kaikki on kävelymatkan päässä, ja niin ostos- kuin ruokailumahdollisuuksia on useita. Liikkuminen lähialueella on vaivatonta SkiBussin ansiosta. Koettavaa ja nähtävää riittää myös pohjoisemmassa, Inarin ja Utsjoen alueilla.

Pysy ajan tasalla Saariselän latutilanteesta

Saariselän latutilannetta voi seurata pitkin kautta Saariselän alueen hoito-osuuskunnan omilta nettisivuilla saariselkanordicski.com. Marraskuun alussa valmistuneella ensilumen ladulla on pituutta 5 km / suunta, ja latu on välillä Ski Saariselkä – Laanila. Valaistu latu Laanila – Kiilopää – Kakslauttanen – Tieva (15km) sekä Kuutamolatu (6km) on pohjattu luisteluhiihtoa varten, mutta lunta on vielä vähän.

> Saariselän latutiedot kartalla
> Saariselän latujen nettisivut
> Saariselän latutiedot Facebookissa
> Saariselän latukamera
> Saariselän SkiBus aikataulu

Saariselällä 200 kilometrin hoidettu latuverkosto varmistaa, että maisemat vaihtuvat riittävästi myös aktiivisilla hiihtäjillä.