Lasten kanssa kesämatkalla

Julkaistu: 24.05.2019

Loma kaukana pohjoisessa on usein odotettu koko perheen vuoden kohokohta. Kesällä voi lasten kanssa tutustua kaikessa rauhassa Lapin luonnon moninaisuuteen lasten ehdoilla, poiketen ja pysähdellen, kiipeillen ja kahlaillen. Olemme koonneet kesän parhaat tärpit Inari-Saariselkä-Utsjoki alueella matkaileville lapsille ja lapsenmielisille!

 

Nauti Suomen parhaasta luonnosta

Kesäloma on erinomainen aika nauttia alueen ainutlaatuisesta ja koko Suomen parhaana pidetystä luonnosta – avarat tunturit, jylhät erämaametsät ja kirkkaat vesistöt ovat kaikkialla läsnä! Erinomaisen mahdollisuuden alueen luontoon tutustumiseen tarjoavat kansallis- ja luonnonpuistot lähireitistöineen. Esimerkiksi Saariselältä löytyy lapsiperheille hyvin soveltuva reilun kahden kilometrin mittainen Aurora-tuvalle johdattava Aurorapolku.

Ivalon ja Inarin lähialueet tarjoavat myöskin perheille sopivia retkikohteita kuten Tuulispään retkeilyalue Ivalon ja Inarin välillä. Inarin kirkokylän keskustan läheisyydestä Juutuan luontopolku tarjoaa tarinallisia elämyksiä sekä tulistelupaikan Jäniskosken rantamilla. Myös esteettömiä, lastenvaunujen kanssa helposti kuljettavia reittejä löytyy useasta kohteesta.

Luontopoluilla riittää ihmeteltävää kaiken ikäisille

 

Vihaisia lintuja ja mieleenpainuvia historiallisia kohteita

Luonto- ja ulkoilmaelämysten lisäksi alueelta löytyy myös erilaisia aktiviteettejä sisätiloissa. Yksi esimerkki  tällaisesta on Angry Birds -aktiviteettipuisto jossa erilaiset aktiviteettipisteet takaavat liikunnallista tekemistä kaiken ikäisille. Utsjoen kirkkotupien ulkomuseoalue luonnonkauniilla Mantojärven törmällä on opettavainen seikkailuympäristö lapsille. Pienikokoisissa ja hämyisissä puisissa tuvissa riittää tutkimista, ja samalla oppii entisajan elämästä historiallisesti tärkeässä kohteessa.

 

Polkien tunturiin ja veneillen vesille

Saariselän hissit ovat kesällä 2019 avoinna pyöräilijöille. Alamäkirinteet löytyvät Kaunispäällä tuolihissin ympäristössä. Alhaalla tekniikkarinteiden alueella on helppo Ànden -lasten pyöräilyparkki, jossa ei hissiä tarvita. Lisäksi Saariselän ympäristössä on monia eripituisia, merkittyjä reittejä, jotka soveltuvat hyvin maastopyöräilyyn. Ja jos omaa pyörää ei ole mukana, voi sellaisen vuokrata paikan päällä, mm. Lapland Safareilta on saatavilla lasten läskipyöriä. Perheen pienimpiä varten voi vuokrata polkupyöriin sopivan lastenvetokärryn.

Reilun kahden tunnin mittainen Inarijärven risteily Inarin kylän satamasta vie kiipeilemään pyhälle Ukonkivi-saarelle ja tutustumaan vanhaan jyhkeään saamelaisten kallioseitaan. Nuoliveneet taasen kiidättävät  lapsillekin sopivalle jokiristeilylle Lemmenjoella. Helposti saavutettavia kalapaikkojakin löytyy, ja kalastuslupia myyvät Metsähallituksen toimipisteitä on matkan varrella.

 

Kesäisiä tapahtumia

Kesä on tapahtumia täynnä Inari-Saariselän alueella. Nuorisokeskus Vasatokassa lapset ja nuoret pääsevät ohjatusti kalaan ja Inariviikoilla lapset pääsevät mm. onkimaan, ottamaan osaa kykykilpailuun sekä ajelemaan polkuautoilla Ivalon liikennepuistoon. Mieluisia vieraita saadaan Muumilaaksoa myöten, kun ihka oikea Nuuskamuikkunen ja ihastuttava Pikku Myy poikkeavat pohjoisessa! Kesän tapahtumatarjontaan on hyvä tutustua jo ennen matkan alkua ja seurata päivityksiä aktiivisesti. Tervetuloa alueemme kauniiseen kesään!

 

Lisää vinkkejä ja tarkempia tietoja printattavassa pdf -versiossa:

Lasten kanssa kesällä Inari Saariselkä alueella 2019

Sulaojan rannalla kasvaa väinönputkea. Luontopolku on sopivan mittainen pienillekin kulkijoille.