Lapissa kuvattu Ailo – pienen poron suuri seikkailu elokuvateattereihin 21.12.

Julkaistu: 19.12.2018

Ailo – pienen poron suuri seikkailu on fiktiivinen koko perheen luontoelokuva joka kertoo villin Ailo-poron selviytymistarinan ensimmäisellä vuoden kestoisella vaelluksellaan. Sen aikana suloisesta pikkuvasasta kasvaa uljas nuorukainen. Elokuvan teemoina ovat Lapin luonto, kesyttämätön erämaa sekä ikuinen äidin rakkaus, jonka ansiosta Ailo uskaltautuu seikkailuun yhdessä muiden villieläinten kanssa. Elokuvaa on kuvattu pitkälti Utsjoen alueella, lisäksi myös Posiolla ja Norjan puolella. Ailo on ranskalaisen Borsalino Productionin ja kotimaisen MRP MatilaRöhr Productionsin yhteistuotanto.

 

Kuvamateriaalia syntyi yli 500 tunnin edestä

Elokuvassa näkyy selvästi suomalaisten tekijöiden kädenjälki ja yhteys MRP:n tuottamiin menestyselokuviin Metsän tarina ja Järven tarina. MRP Matila Röhr Production on noussut maailmanlaajuiseen maineeseen arktisilla alueilla tuottamiensa luonto- ja vedenalaiselokuviensa ansiosta. Yhtiö on myös toteuttanut eniten kansainvälisiä yhteistuotantoja Suomessa. ”Kun ranskalaiset elokuvantekijät ottivat meihin yhteyttä, arvelimme aluksi, että hanketta ei voida toteuttaa heidän suunnittelemassaan aikataulussa, vaan tuotanto vaatisi useampia vuosia. Kuvaukset onnistuttiin toteuttamaan noin puolessatoista vuodessa”, Marko Röhr kertoo.

Kameran edessä nähdään porojen lisäksi pohjoiset villipedot; sudet, karhut ja ahmat. Mukana liitävät linnut kotkista pöllöihin sekä vikkelät pikkunisäkkäät ja jäniksistä oraviin ja näädistä kärppiin. Jopa harvinainen naali on onnistuttu taltioimaan osana moniulotteista luontodraamaa. Elokuvan tuotannolliset lähtökohdat olivatkin tekijöiden mukaan äärimmäisen haastavia. ”Luonnon dokumentoinnin sijaan, MRP:n tehtävänä oli toteuttaa käsikirjoituksen mukaiset eläinten väliset kohtaukset. Tämä edellytti ennen muuta hyvää onnea sekä ammattitaitoa, jotta monimutkainen yhtälö sääolosuhteiden, eläintenhallinnan, luontokuvauksen ja perinteisen elokuvanteon yhdistämisessä toteutui”, Röhr kertoo.

 

Tuotanto ja levitys

Ailon on käsikirjoittanut ja ohjannut ranskalainen luontoelokuvaohjaaja Guillaume Maidatchevsky. Elokuvan toinen pääkuvaaja on niin ikään ranskalainen. Muilta osin elokuva on toteutettu pääsääntöisesti suomalaisvoimin. Toisena pääkuvaajana työskenteli Teemu Liakka ja äänisuunnittelusta vastaa Juha Hakanen, eläinryhmästä vastasi Tuire Kaimio. Orkesterimusiikki on tehty yhteistyössä ranskalaisen säveltäjän Julien Jaouenin ja palkitun suomalaisen säveltäjän Panu Aaltion kanssa. Aaltio vastasi projektissa osasta sävellystä ja musiikin tuottamisesta.

Suomessa kuvatuksi elokuvaksi Ailo -pienen poron suuri seikkailu saa maailmanlaajuisesti laajan teatterijakelun. Alkuvuodesta 2019 elokuva tulee teattereihin Ranskassa, Saksassa ja lähes kaikissa Euroopan maissa, sekä myöhemmin Kiinassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Ailo -pienen poron suuri seikkailu saa maailmanensi-iltansa Suomessa perjantaina 21.12.2018

Elokuvan levittää Suomessa Nordisk Film. Elokuvan Lapin kuvaukset on toteutettu yhteistyössä Lapin viestintä- ja markkinointitoimisto House of Laplandissa toimivan Lapin elokuvakomission kanssa. Elokuva on saanut rahoitusta Business Finlandin AV-tuotantokannustinohjelmasta.

 

Ailo -pienen poron suuri seikkailu saa maailmanensi-iltansa Suomessa perjantaina 21.12.2018

 

Ailo - pienen poron suuri seikkailu
Kuvamateriaalia elokuvaa kuvatessa syntyi yli 500 tuntia.