Kuka lähtisi töihin tunturiin?

Julkaistu: 12.10.2018

Töihin tunturiin lähtee hän, joka tahtoo paiskia töitä huikeassa ympäristössä upeiden talvisten harrastusten äärellä. Ja hän, joka haluaa elämäänsä kokemuksia ja uusia vaiheita. Pohjois-Lapissa tämä kaikki onnistuu. Tarjolla on kymmeniä ja taas kymmeniä työnimikkeitä matkailun parissa, ja mielenkiintoisimmat niistä ovat juuri nyt esillä Työaika töissä – loput lomalla kampanjasivulla. Joku niistä saattaa sopia juuri sinulle!

Viime talvisesongin alussa Lapissa tuli avoimeksi lähes 1900 työpaikkaa. Yli puolet niistä oli palvelu- ja myyntityöhön. Eniten avoinna oli paikkoja tarjoilijoille, kokeille, oppaille ja kaupan alalle erityisesti myyntiin. Lapin matkailun kasvun myötä tulevien työpaikkojen määrän tiedetään kasvavan entisestään.

Ennakkoluulot nurkkaan


Pohjois-Lapin tulevassa matkailukaudessa tarvetta ei ole vain mainituille perinteisille työntekijäryhmille, vaan joukossa saattaa olla hyvin erikoisia työpaikkoja. Erikoisosaamista vaativat työt luonnistuvat usein vain työkokemuksen kautta, kuten esimerkiksi tarinankerronta. Ennakkoluulot vain nurkkaan ja kokeilemaan. Töihin pääsee yleensä kuukaudeksi, pariksi tai vaikkapa puoleksi vuodeksi paikasta riippuen Jos hyvä tuuri käy, työpaikka voi olla ympärivuotinen. Jos sinulla on elämänkokemusta jo jonkin verran, omaat ammattitaidon ja päälle päätteeksi vielä hyvän motivaation niin kannattaa uskaltaa lähteä. Avoimella ja positiivisella otteella pärjää pitkälle.

 

Parhaimmillaan sesonki tunturissa vie sinut sellaisen elämän äärelle, josta et enää haluakaan takaisin kaupungin pauhuun.

 

Yhteisöllisyys tärkeää


Työpaikan ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi Lappiin tulijoita innostavat yleensä luonto, puhdas ilma,  rauhallinen elämänrytmi ja yhteisöllisyys. Sesongin huiskeessa yritysten työporukat hitsautuvat usein tehokkaiksi, toimiviksi tiimeiksi, joissa myös kaverista pidetään huolta.

Lapin ammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan työpaikan yhteisöllisyys on erityisesti suomalaisille sesonkityöntekijöille merkityksellistä. Kun työpaikalla oli yhteisöllisyyttä ja siellä voitiin muutenkin hyvin, työntekijät sitoutuivat alueeseen lujasti.

Käytännössä ja parhaimmillaan se merkitsee sitä, että seuraavana sesonkina sama porukka kokoontuu taas kohtaamaan tulevan kauden. Sesonkityötä kannattaa kokeilla ja vertailla, minkälaisia etuja siinä on jatkuvaan työsuhteeseen verrattuna. Äkkiä sen huomaa, käykö työ itselle vai ei.

 

Seikkailijat ja perinteiset


Arktisella työnantajaimagollakin on merkitystä erityisesti kansainvälisten sesonkityöntekijöiden keskuudessa. Suomessa vahvimmin muuttoa Lappiin harkitsevat seikkailuhenkiset ja menestystä hakevat 20 – 24 –vuotiaat naiset. House of Laplandin tutkimuksessa toinen yhtä vahva ryhmä on perinteiset, luontoa arvostavat ja aktiivisesti harrastavat 45 – 49 –vuotiaat miehet.

Hyvien liiketoiminnan edellytysten lisäksi Lappiin muuttoa yleensä harkitsevat nostivat Lapin vetovoimatekijöiksi myös kansainvälisyyden ja selkeät vuodenajat. Yleensä etätyö ja yrityksen perustaminen kiinnostavat potentiaalisia ja pysyvämpiä Lappiin muuttajia.

 

Kunnon talvi ja paljon työtä


Matkailuyritykset houkuttelevat sesonkityöntekijöitä monin tavoin. Jos työintoa riittää, halutessa voi tehdä ylitöitä, jopa kahtakin vuoroa, mikä tuntuu palkkapussissa varsin mukavalta. Jotkut työnantajat tarjoavat töihin tulijoille ilmaisia hissilippuja rinteeseen tai muita todella konkreettisia etuja.

Fiskarssissa asuva Sofia Passoja, 26, sai ensikosketuksen Saariselän lumihuippuihin joulukuussa 2017. Hän aloitti tarjoilijana Hotelli Riekonlinnassa. Tavoitteena oli tehdä paljon töitä ja nauttia kunnon talvessa. Kumpikin tavoite toteutui erinomaisesti. Sofia on artesaanipuuseppä, mutta ravintola-ala on hänen elämänsä ala. Sesonkityö tarjosi hyvän ja helpon väylän tutustua Lapin olosuhteisiin.

Työnantajan tarjoamista eduista hän oli iloisenhämmästynyt ja niiden myötä hänestä tuli lumilautailija. Ja jos sää kävi liian kylmäksi rinteeseen, hän puki kelkkahaalarin ylleen ja kypärän päähänsä ja hyppäsi moottorikelkan sarviin ja kohti tunturia.

 

–Elämässä on paljon uusia ulottuvuuksia. Ne pitää vain oikein oivaltaa. Ensi sesonkina uudelleen, iloitsee Sofia Passoja.

 

Työpaikat löytyvät verkosta


Mistä niitä työpaikkoja sitten kannattaa ruveta katselemaan? Pohjois-Lapissa; Saariselän, Inarin ja Utsjoen kuntien alueella avoinna olevia työpaikkoja löytyy perinteisten työnhakusivustojen lisäksi Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n kampanjasivuilta http://rekrytointi.inarisaariselka.fi/ Myös kuntien omiin sivuihin kannattaa tutustua. Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n yhteistyökumppanina rekrytointikampanjassa toimii Opteam.

Usein työnantajat auttavat tulijaa asunto- ja muissa elämisen kannalta tärkeissä kysymyksissä. Joillakin yrityksillä on omia työntekijöille varattuja asuntoja. Yksinäisen tulijan kannattaa kuitenkin varautua asumiseen kimppakämpässä, mikä on toki edullinen asumisen muoto. Isompiakin asuntoja paikkakunnilla on tarjolla ja hyvällä tuurilla sopiva uusi koti tunturissa löytyy koko perheellekin.

Pohjois-Lapin tulevassa matkailukaudessa tarvetta ei ole vain mainituille perinteisille työntekijäryhmille, vaan joukossa saattaa olla hyvin erikoisia työpaikkoja.

 

TUURE NEITOLA