Saariselän ensilumenlatu auki!

Julkaistu: 19.10.2018

Pohjois-Lapin hiihtokausi hellii hiihtäjää, sillä lumille pääsee yleensä loka-/marraskuusta vapun yli toukokuuhun asti. Polveilevat tunturimaastot ja kansallispuistot mahdollistavat erilaisen hiihtoretken vaikka joka päivälle. Pelkästään Saariselän alueella huollettuja latukilometrejä on 200, joista valaistuja latuja on 34 km. Ladut ovat tunnetusti aina huippukunnossa, minkä vuoksi hiihtäjät palaavat Saariselälle vuodesta toiseen.

Latujen valmistuessa voi Saariselällä myös ihailla revontulia, patikoida ja nauttia monipuolisesta tapahtumatarjonnasta. Euroopan pohjoisin rinnekeskus Saariselkä Ski & Sport avaa rinteet 17.11. ja talven kausikortit ovat nyt myynnissä ennakkohinnoin. Marraskuussa järjestetään Saariselällä muun muassa 17.-18.11. FIS-hiihdot ja 24.11. Kiilopäähiihto. 22.-25.11. järjestetään myös Kaamosjazz-tapahtuma. Kunhan lumi tulee, ovat olosuhteet alueella erinomaiset myös omatoimiseen lumikenkäilyyn ja tunturihiihtoon merkittyjen latujen ulkopuolella. Myös talvipyöräilyn suosio on jatkuvassa kasvussa ja läskipyöriä vuokraavat monet paikalliset yritykset. Liikkuminen Saariselän alueella on vaivatonta SkiBussin ansiosta.

Yöpakkaset ja ensilumi virittävät olosuhteet otollisiksi

Tulevana talvena Saariselällä hiihdetään luonnon- ja tykkilumen voimin. Marraskuun alussa valmistuneella ensilumen ladulla on pituutta 2,6km / suunta, ja latu on välillä Kullankaivajantien latusilta – Viskitie. Tykitys jatkuu, kun kelit kylmenevät uudelleen. Luonnonlumi latuja aletaan huoltaa heti, kun maahan jää lunta riittävästi, vähintään 15cm.

Jo ennen lumentuloa Saariselän alueen hoito-osuuskuntaUrho Kekkosen kansallispuisto ja  Inarin kunta ovat valmistautuneet yhteistuumin hiihtokauden aloitukseen huoltaen rakenteita kuntoon.  Alueen rikkinäisiä latusiltoja on korjattu ja joitain reittejä linjattu tasaisemmille alustoille. Hoito-osuuskunta neuvoo rasvailemaan suksia sitten, kun alueelle luvataan kunnon pakkasjaksoa tai reippaasti luonnonlunta. Pysyvä lumipeite sataa alueelle normaalisti loka-marraskuussa.

Ensilumen sadettua maahan latujen pohjaaminen aloitetaan moottorikelkalla. Kun pohja on saatu kovaksi ja lunta sataa enemmän, siirrytään latuja huoltamaan latukoneella. Latujen huoltaminen aloitetaan valaistuista laduista, joissa maastopohja on tasaisin. Kaikkein pisimmät ympyrälenkit ja luontoladut avataan vasta helmikuussa, jolloin päivän valoisa aika on riittävän pitkä pidempien latujen hiihtämiseen.

Pysy ajan tasalla Saariselän latutilanteesta

Seuraa Suomen parhaisiin hiihtokohteisiin lukeutuvan Saariselän latutilannetta pitkin kautta Saariselän alueen hoito-osuuskunnan omilta nettisivuilla saariselkanordicski.com.

> Saariselän latutiedot kartalla
> Saariselän latujen nettisivut
> Saariselän latutiedot Facebookissa
> Saariselän latukamera
> Saariselän SkiBus aikataulu

 

Saariselällä 200 kilometrin hoidettu latuverkosto varmistaa, että maisemat vaihtuvat riittävästi myös aktiivisilla hiihtäjillä.