Karigasniemi ja Kaamanen

Matkalla pohjoiseen – Kaamanen

40 kilometriä Inarista pohjoiseen sijaitsee Kaamasen kylä. Kaamanen on perinteinen kohtauspaikka, josta pääsee tietä tai moottorikelkkauraa pitkin pohjoiseen, itään, etelään tai länteen. Pohjoisessa sijaitsee Utsjoki, lännessä Karigasniemi ja Karasjoki Norjan puolella. Lännessä on Sevettijärvi, Näätämö ja Norjan puolella Kirkenes.  Kaamasessa on vahva kalastus- ja eräkulttuuri. Kaamasjoesta ja muilta alueen kalavesiltä nousee taimenta ja harjusta. Metsäkanalintuja vilisevä seutu tunnetaan kansainvälisestikin lintubongareiden keskuudessa ja aluetta kehutaan etenkin lintukuvaajan unelmaksi. Kaamasessa voi ruokintapaikkojen yhteydessä tarkkailla monia arktisia lintulajeja, joiden näkeminen muualla on todellisen onnenkantamoisen varassa. Kaamasen länsipuolelle aukeaa Muotkatunturin erämaa-alue. Muotkalla kokenut retkeilijä pääsee nauttimaan uskomattoman kauniista maisemista tuntureineen ja vuolaine jokineen.

Kolmen kielen kohtaamispaikka – Karigasniemi

Karigasniemi (pohjoissaameksi Gáregasnjárga) on saamen, suomen ja norjan kielen ja kulttuurin kohtaamispaikka. Karigasniemi sijaitsee Utsjoen kunnassa Suomen ja Norjan rajalla. Kylässä ja sen lähialueella asuu noin 500 asukasta. Karigasniemen lähin naapuri on Norjan puolella vain 18 kilometrin päässä sijaitseva Karasjoki. Myös Jäämerelle on lyhyt matka. Karigasniemestä voit helposti matkata vaikkapa Porsangin vuonolle tai Nordkappiin saakka. Karigasniemeltä johtaa kunnan keskustaajamaan Utsjoelle tie 970, joka seuraa Tenojoen vartta noin 100 kilometrin matkan Utsjoelle ja jatkuu sieltä edelleen Nuorgamiin. Tämä “Tenon tie” on Suomen kauneimmaksi tieksikin valittu tie ja se matkaa yhdessä Tenojoen kanssa läpi kauniiden tunturilaaksojen – tällaisia maisemia ei muualta Suomesta löydä.

Suomen ja Norjan välinen raja kulkee kylän ohi virtaavassa Inarijoessa, joka muuttuu Kaarasjoen yhtymäkohdassa Tenojoeksi muutamien kilometrien päässä Karigasniemestä pohjoiseen. Joet tarjoavat hyvät mahdollisuudet vaikkapa retkeilykalastukselle ja perhokalastukselle. Paistunturin erämaa avautuu Karigasniemeltä koilliseen ja Muotkatunturin erämaa kaakkoon. Sulaojan luontopolku tutustuttaa patikoijan Sulaojan pyhään ja vesimäärältään Suomen suurimpaan lähteeseen. Skalonjuovččan polulta aukeavat henkeäsalpaavat panoraamanäkymät Inarijoelle, Karasjoelle­ ja Tenojokilaaksoon.

Karigasniemi on vireä kyläyhteisö, jonka useat kauppa-, ravintola- sekä matkailuyritykset palvelevat sekä paikallisia että lähialueen norjalaisia sekä vapaa-ajan matkailijoita.

 

 

 

 

 

 

 

Aktiviteetit

Tutustu aktiviteetteihin
> Tutustu

Majoitus

Tutustu majoitusvaihtoehtoihin
> Tutustu

Ruokailu

Tutustu ravintoloihin ja kahviloihin
> Tutustu

Miten perille?

Inari-Saariselkä on kaukana pohjoisessa – ja silti vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Lappiin pääsee useilla eri tavoilla, ja usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

> Lue lisää

Autolla

Tutustu spontaanisti koko Inari-Saariselän alueeseen ja sen upeisiin maisemiin omalla tai vuokra-autolla. Kaukana pohjoisessa ei ole kiire!

> Lue lisää

 

 

 

Junalla ja bussilla

Junalla pääset Rovaniemelle asti, josta on lukuisia bussiyhteyksiä sekä Saariselälle että muualle Pohjois-Lappiin ja Pohjois-Norjaan.

> Lue lisää

Lentäen

Perille hetkessä Helsingistä Finnairin ja talvisin myös Norwegianin siivillä. Talvisin Ivaloon lentää myös Lufthansa Frankfurtista sekä Finnair Lontoosta. Lentokenttäkuljetuksilla pääset helposti Saariselälle, Kakslauttaseen ja Kiilopäälle. Inarin suuntaan menijät voivat tilata kuljetuksen etukäteen.

> Lue lisää

Sijainti