Vastuullisia toimijoita matkailualueella

Sustainable Travel Finland -ohjelmaan osallistuu yhä enemmän alueemme toimijoita. Arctic Networkiin kuuluvat yritykset ovat sitoutuneet kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Täällä pääset lukemaan yritysten tarinoita ja tulevaisuuden suunnitelmia vastuullisuuden osalta. Alueemme toimijat ovat mukana monessa ja tunnistat vastuullisuusviestinnän sosiaalisessa mediassamme “💚” -merkistä.

Lapin Luontolomat Oy

Lapin Luontolomat on suorittanut Ekokompassi-ympäristömerkin ja saanut Sustainable Travel Finland sertifikaatin kesäkuussa matkailualueemme ensimmäisenä ohjelmapalveluyrityksenä.

Yritykselle on aina ollut tärkeää olla mukana etujoukoissa kehittämässä matkailualueemme palveluita, jotta alueen elinvoimaisuus säilyisi. Emme kuitenkaan halua, että toimintaympäristömme vaarantuisi ja siksi lähdimme myös mukaan STF-polulle ja rakentamaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.
Vaikka osa tarjoamistamme elämyksistä sisältääkin motorisoituja osia, niin pyrimme ohjelmissa ja palveluissa toimimaan ekologisesti ja energiaa säästäen. Käytämme Kupilka-astioita emmekä kertakäyttöisiä. Kota lämpenee uusiutuvilla energialähteillä. Moottorikelkkailusta syntyviä päästöjä aloitetaan kompensoimaan kevään aikana. Hävikin syntymistä estetään hyvällä kota-ruokalistojen suunnittelulla ja luomu- ja kasvisruuan osuutta kasvatetaan retkiruokailujen osalta. Olemme aina pääsääntöisesti käyttäneet paikallisia ruokatuotteita, itse kerättyjä marjoja ja sieniä. Toimintamme on ympärivuotista.
Turvallisuus on ollut tärkeä osa yrityskulttuuriamme ja yhä yrityksemme johto on mukana alueen vapaaehtoisessa pelastustoiminnassa. Sosiokulttuurisista vastuullisuusteoistamme voisi mainita mm. paikalliskulttuurin esille nostaminen eettisten ohjeiden mukaisesti ja paikallisen yrittäjäjärjestön toimintaan osallistuminen. Pyrimme viestinnällisin keinoin kertomaan asiakkaillemme ympäristövaikutuksista ja lisäämään tietoisuutta ympäristöasioissa.

Tutustu lisää

AT Nature

AT Naturelle myönnettiin Sustainable Travel Finland -sertifikaatti ensimmäisenä Pohjois-Lapin alueella. Heille on jo aiemmin myönnetty Suomen luomumatkailuyhdistyksen ECEAT sertifikaatti. AT Nature toimii vastuullisuusarvojen mukaisesti ja toteuttaa mm. alla mainituin tavoin vastuullista toimintaa.

*Kompostoimme käymälä- ja ruokajätteet ja hyödynnämme kompostoituneen aineksen salaatti- ja yrttikasvatuksessa sekä koristekasveille.

*Ostamme vain uusiutuvaa energiaa sähköyhtiöltä ja käytämme hyvin kuivattua puuta tai brikettiklapeja kodassa, saunamökissä ja aktiviteeteissamme pienhiukkasten määrän minimoimiseksi.

*Tulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu oman aurinkovoimalaitoksen hankkiminen

* Tuemme paikallista lintutieteellistä yhdistystä lahjoittamalla yhdistykselle 5 euroa jokaisen asiakkaamme puolesta.

Lue lisää

Angeli Reindeer Farm

Porotila Angeli reindeer farmille myönnettiin Sustainable Travel Finland sertifikaatti ensimmäisten joukossa Pohjois-Lapin alueella.

He tuovat vastuullista tekemistään näkyväksi Green activities sertifikaatilla. Green Activities-ohjelma on Green Keyn pikkusisko ja ohjaa luontoyrittäjiä huomioimaan kestävää kehitystä ja kestävää matkailua retkillään.
Viisihenkinen poronhoitaja perheemme elää luonnonläheistä omavaraisuuteen pyrkivää elämää. Meillä on arktinen luomu kasvimaa ja poromme laiduntavat vapaina perinteisen saamelaisen poronhoidon mukaan.
Pienyritykseni lähtökohta on ollut alusta alkaen toimia vastuullisesti.
Toimin kaikissa toimissani luontoa kunnioittaen. Emme rakenna asiakkaita varten uutta, vaan asiakkaamme saavat tutustua aitoon paikalliseen poronhoitaja perheen kotiin. Kotiin, jossa vierailija oppii saamelaiskulttuurista ja kuulee tarinoita luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä paikalliselle luonnolle.
Green activities hakemusta täyttäessäni sain tarkastella toimiani tarkemmin. Onko vierailut esteettömiä? Onko siitä ilmoitettu kotisivuilla? Kierrätättekö jätteenne? Voiko asiakas kierrättää jätteensä? Eteen tuli juttuja, joita pidän itsestään selvyyksinä, mutten ollut niitä maininnut asiakkaille, kotisivuillani tai somessa. Sertifikaatin hakemuksen täyttäminen antoi minulle avaimia, joilla sain kotisivuni kuntoon ja ideoita sosiaalisessa mediassa käytettäväksi. Lisäksi pääsen mukaan luonnon monimuotoisuutta ja vastuullisuutta koskeviin webinaareihin.

Angeli Reindeer Farm

Wilderness Hotels and Safaris

Inari-Saariselkä alueen ensimmäinen Green Key -hotelliketju,
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että kaikille Nellim Wilderness Hotels & Safaris kohteille on myönnetty Green Key -ympäristömerkit. Olemme toimineet vastuullisen matkailun puolesta jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Meille Pohjoisen kasvateille on tärkeää, että luonto pysyy puhtaana ja monimuotoisena myös tuleville sukupolville. Sen vuoksi olemmekin aina valinneet kestäviä ja ekologisia materiaaleja, ottaneet uusinta teknologiaa käyttöön ja kehittäneet toimintaamme tulevaisuuden tarpeisiin sopiviksi.
Voikin sanoa, että yrityksemme punaisen langan rinnalla on aina kulkenut vihreä lanka.

Tutustu

Lomakylä Valle – UTSJOKI

Kestävä matkailu ja luontoa suojeleva toiminta on meille tärkeää, ja siksi tätä asiaa työstetään koko ajan ja pyrimme parantamaan tekojamme kaikessa missä vain voimme. Muun muassa seuraavat toimet ovat meillä jo käytössä: *Hotellimme lämpeää ekologisesti maalämmöllä *Panostamme jätteiden kierrätykseen ja hävikin pienentämiseen *Pyrimme käyttämään paikallisia raaka-aineita ja raaka-aineiden toimittajia ravintolamme ruokien valmistuksessa *Emme käytä kertakäyttöastioita tai -aterimia *Käytämme LED-valoja kaikissa lampuissa, joissa se vain on mahdollista *Kunnioitamme luontoa ja vesistöjämme kaikessa toiminnassamme, emmekä roskaa tai häiritse eläimiä.

Lue lisää

Aurora Village Ivalo

Aurora Village sai ensimmäisenä Pohjois-Lapin kohteena arvostetun kansainvälisen Green Key ympäristösertifikaatin.

Sertifikaatin myötä Aurora Villagen johto ja työntekijät sitoutuvat kestävän matkailun kehittämiseen ja ympäristösertifikaatin vaatimien kriteereiden täyttämiseen jokapäiväisessä toiminnassa.

Sertifikaatti myönnettiin 31.8.2020.

Aurora Village on myös mukana Business Finlandin kestävän matkailun hankkeessa “Sustainable Travel Finland”.

Tutustu

Renniina-Reindeer Family and Workshop – Inari

Vastuullisuus ja luontoa suojeleva toiminta on arkipäiväisessä elämässämmekin mukana. Esim. *Porotilamme lämmitys on ekologinen maalämpö *Kiinnitämme huomion jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen sekä panostamme siihen, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän. Arkipäiväisessä elämässämme ja asiakkaidemme kanssa toimiessa pyrimme käyttämään paikallisia raaka-aineita mahdollisimman paljon * Kasvien, kasvisten, juuresten ja mausteiden kasvatuksessa emme käytä kemiallisia tai tuotettuja lannoitteita, vaan luonnonmukaisia keinoja mm. poronkakka lannotteena. *Toiminnassamme käytössä on keramiikka-astiat ja pestävät aterimet. *Käsitöissä pienimmätkin palaset käytämme mahdollisimman tarkkaan

Tutustu

Star Arctic Hotel

Star Arctic Hotel on kansainvälisesti palkittu, ympäristöystävällinen eko-hotelli. Lapin luonnon kauneus on liikeideamme perusta – haluamme vaalia arktista luontoa ja kasvattaa sen arvostusta.
Arktisissa olosuhteissa lämmitys ja viilennys ovat usein kiinteistöjen suurimpia päästölähteitä. Jo rakennusvaiheessa pyrimme ottamaan huomioon energiankulutuksen ja –tehokkuuden, ja valitsimme raaka-aineiksi luonnonmukaisia, paikallisia materiaaleja, kuten puuta ja kiveä. Käytämme huoneidemme sekä päärakennuksemme lämmitykseen maalämpöä, jolla on lämmitysmuodoista pienimmät hiilidioksidipäästöt. Lisäksi keittiömme tuottama ylimääräinen lämpö ei suinkaan ole hukkalämpöä, vaan se hyödynnetään rakennustemme lämmityksessä. Lapin erämaasta pääsee seurassamme nauttimaan ympäristöystävällisemmin, sillä kulkuvälineiksi voimme tarjota vähäpäästöisiä moottorikelkkoja ja sähköpyöriä. Moottorikelkkareitit tehdään vanhoille tiepohjille ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Hotelliravintolamme menu rakentuu paikallisten raaka-aineiden ympärille, jotta voimme pienentää tarjoamiemme ruokailuelämysten hiilijalanjälkeä. Ruokahävikin vähentämiseksi sekä erinomaisen palvelun takaamiseksi, tarjoilemme annokset lautastarjoilulla suoraan pöytään.
Star Arctic Hotel on aloittanut yhteistyön Visit Finlandin Sustainable Travel Finland –ohjelmassa, jossa työstämme suunnitelmaa vastuullisuutemme kehittämiseksi ja sitoudumme vähentämään matkailusta aiheutuvia ympäristövaikutuksia.

Lue lisää

Visit Inari – Safaris & Accommodation

Olemme Inarilainen, pitkät perinteet omaava perheyritys. Alkutaipaleemme ulottuu jo yli neljänkymmenen vuoden taa. Paikallisena toimijana meille kestävän kehityksen mukainen toiminta kumpuaa syvältä arvoista ja on kulkenut mukana jo pitkään. Perheen ympärille nivoutuu välittäminen työntekijöistä, yhteistyökumppaneista, paikallisyhteisöstä, vieraistamme sekä tietysti pohjoisen ainutlaatuisesta luonnosta.

Parhaillaan käynnissä on toimintojen kestävän kehityksen mukainen tarkastelu ja kirjaaminen, tavoitteena saavuttaa Green Key sertifikaatti sekä Sustainable Travel Finlandin ”jäsenyys”. Kestävätoiminta ei ole meille uutta, vaan on ohjannut toimintaa yrityksen kehittyessä. Muutamia esimerkkejä tällaisista toimista ovat mm:
Sähkö-hybridi katamaraanin käyttö Inarijärven risteilyissä vuodesta 2011 alkaen.
Painottaminen ohjattuihin aktiviteetteihin, jotta varmistetaan turvallinen ja kestävä maastossa liikkuminen.
Paikallisen saamelaiskulttuurin kunnioittaminen ja toimiminen Saamelaismatkailun eettisen ohjeistuksen mukaisesti.
Biojätekeräys ravintolatoimintojen yhteydessä.
Tuote- ja palvelukehitys kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Yrityksen pääomistaja ja toimitusjohtaja kiteyttää asian ”toimillamme haluamme olla mukana varmistamassa myös lapsenlapsillemme mahdollisuuden nauttia puhtaasta, arktisesta luonnosta ja elävästä kyläyhteisöstä”.

Lue lisää

Arctic Sky Lapland

Arctic sky:n toiminnan tärkeimpänä arvona on luonnon ja paikallisuuden kunnioittaminen.
Arctic sky:n rakennukset ovat itse rakentamiamme energiatehokkuus huomioiden ja käyttäen mahdollisimman ekologisia materiaaleja. Osa rakennuksista on valmistettu kierrätetyistä hirsistä, ja valaistuksessa käytämme vain LED-valoja.
Tarjoamme vieraillemme lähellä tuotettua sekä itse keräämistämme ja pyytämistämme luonnonantimista valmistettua ruokaa. Ruokahävikkiä hallitsemme tietoisesti ja kerromme paikallisesta (hävikkiä vähentävästä) ruokakulttuurista myös asiakkaillemme. Asiakkaita kannustamme luonnontuotteiden omatoimiseen hyödyntämiseen, kestäviin valintoihin ja luonnon arvostamiseen.
Olemme luopuneet kertakäyttöisten astioiden käytöstä ja pyrimme kierrättämään jätteitä, kun se on mahdollista. Asiakkaiden käyttöön olemme valinneet ekologisia pesuaineita, ja lakanapyykin määrää on supistettu.
Valtaosa aktiviteeteistamme toteutetaan omalta pihalta käsin, sillä luonnonkeskeinen sijaintimme mahdollistaa vähäisen autossa vietetyn ajan, ja edesauttaa runsasta luonnossa liikkumista luonnonrauhaa rikkomatta.
Sijaintimme mahdollistaa joukkoliikenteen käyttämisen. Yhteistyökumppaneiksi olemme halunneet lähialueen luotettavia yrittäjiä.
Pyrimme kehittämään toimintaamme vieläkin vastuullisemmaksi ja ympäristövaikutuksiltaan kestävämmäksi, ja siksi halusimme osallistua Sustainable Travel Finland-ohjelmaan.
Yrittäjät Minna Kataja ja Aarno Heikkinen

Tutustu lisää

Saariselkä Ski & Sport Resort

Saariselän hiihtokeskuksessa vaalitaan kestäviä ratkaisuja.

Saariselän rinnekeskus hyödyntää rinteiden tekemisessä lumiaitoja. Rinteiden yläosiin lumi kerätään lähes
pelkästään lumiaidoilla, eikä tykkilunta juurikaan tarvita ja tämä säästää energiaa.
Saariselän rinteiden maisemoinnissa on hyödynnetty Mellanaavan jätevedenpuhdistamolla valmistettua maanparannuskompostia. Pohjoiseen suunnitellun nurmisiemenseoksen kanssa se on jouduttanut luonnon omien kasvien pääsyä takaisin alueelle. Rinteet sijaitsevat aivan kansallispuiston kupeessa. Niittyjen
sijaan halutaan rinteiden kasvavan näihin maisemiin paremmin sopivaa tunturikanervikkoa.
Saariselkä Ski & Sport Resort on mukana Sustainable Travel Finland -prosessissa. Yritys on saanut hiljattain toteutettua useita pitkäaikaisia kestävyyteen liittyviä tavoitteitaan. Maaliskuun alusta alkaen siirryttiin kokonaan fossiilivapaan, pohjoismaiseen energian käyttöön. Myös jätteiden lajittelut on aloitettu ja rinnekeskus saatiin kunnallisen vesihuollon piiriin, mikä on iso asia huomioiden sijainti.
Rinnekeskus ei ole investoinut energiaa kuluttaviin lumetusjärjestelmiin, vaan on lisännyt lumiaitojen käyttöä, mikä on kaikkein ekologisin tapa lumettaa rinteitä. Parhaillaan rinnekeskuksessa
pureudutaan polttoainepäästöihin. Rinnekoneiden, työkoneiden, moottorikelkkojen ja autojen polttoainepäästöt tullaan minimoimaan.

Lue lisää

Inari-Saariselkä Matkailu

Inari-Saariselkä Matkailu alueorganisaatio on lähtenyt tavoittamaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland ohjelman mukaista kestävän matkailudestinaation statusta. Tämä edellyttää, että vähintäänkin 51% prosenttia jäsenistämme on mukana ohjelmassa ja saavuttaa sen mukaiset tavoitteet.

Toivomme, että myös sinä huomioit kestävän matkailun periaatteet lomaillessasi.

Lue lisää, miten voit valinnoillasi vaikuttaa ja miten alueorganisaatiomme toimii vastuullisesti.

Lue lisää

Terveysturvallisuus on vastuullisuutta

Näinä aikoina matkailussa on otettava vastuu myös terveysturvallisuudesta. Jotta mielesi voi olla rauhallinen ja olosi turvallinen lomaillessasi muistathan noudattaa viranomaisten ja matkailuelinkeinon terveysturvallisuuteen liittyviä suosituksia ja ohjeistuksia. Niin teemme mekin Inari-Saariselkä alueella – Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan kulloinkin voimassa olevien terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti.

Lue lisää