Terveysturvallisuus

KORONA-INFO MATKAILIJOILLE

Toivotamme teidät tervetulleeksi Inari-Saariselkä matkailualueelle. Täällä on turvallista lomailla, kun noudattaa valtakunnallisia viranomaisohjeita koronaturvallisuuteen liittyen. Nämä ohjeet ovat myös alueella jaossa ja niistä tiedotetaan aktiivisesti.

Valtioneuvoston 8.7. tekemän päätöksen mukaan sisärajavalvontaa jatketaan 12.7.−25.7. Tänä aikana sovelletaan sekä sisä- ja ulkorajojen maahantulorajoituksia että tartuntatautilain vaatimuksia. Sisärajoilla tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengenin sopimukseen kuuluvien valtioiden välisiä rajoja.

Tavoitteena on varmistaa sujuva siirtyminen kevään matkustusrajoituksista terveysturvallisuustoimiin rajanylityspaikoilla ja ehkäistä maan rajojen yli tulevia koronavirustartuntoja.

Rajavalvontaviranomaiset arvioivat ensin henkilön oikeuden matkustaa Suomeen. Jos henkilö on oikeutettu maahantuloon, terveysviranomaiset arvioivat, millaisten tartuntatautilain terveysturvallisuustoimien piiriin henkilö kuuluu.

Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään tai Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus tulla Suomeen.

Rajavartiolaitos päästää matkustajan Suomeen 12.−25.7., kun jokin näistä ehdoista täyttyy:

  • EU-ja Schengen-maista voi saapua Suomeen, jos maan ilmaantuvuusluku on alle 25 tai on osoittaa todistus täydestä koronarokotussarjasta tai on sairastanut taudin alle 6 kk sitten.
  • Muista EU-ja Schengen-maista voi saapua Suomeen välttämättömän syyn vuoksi tai työmatkalle.
  • EU:n vihreän listan kolmannesta maasta voi saapua Suomeen, jos maan ilmaantuvuusluku on alle 25.
  • Muista kuin vihreän listan kolmansista maista saavuttaessa pitää olla välttämätön syy.
  • Kauttakulussa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta ei edellytetä terveysturvallisuustoimenpiteitä, mutta kohdemaan vaatimukset tulee täyttää.

Maahan saapuvan henkilön tulee varautua esittämään Covid-19 todistus täydestä rokotussarjasta, sairastetusta taudista tai negatiivinen covid-testitodistus. Henkilö voi myös hakeutua covid- testiin 24 tunnin kuluessa Suomeen saapumisesta. Niiden henkilöiden, jotka ovat esittäneet todistuksen covid-testistä, yhdestä rokoteannoksesta tai ovat käyneet testissä maahan saapuessaan tulee osallistua myös covid-19 testiin 72-120 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Velvollisuus esittää todistuksia ja osallistua testeihin ei koska vuoden 2005 jälkeen syntyneitä eikä matalan riskin maista tulevia henkilöitä. Valtioneuvosto määrittelee matalan riskin maat asetuksella. Lain väliaikaiset muutokset ovat voimassa 15.10.2021 saakka. Lain valmistelussa on arvioitu, että rokotekattavuus on siihen mennessä niin korkealla tasolla, ettei tarvetta maahantulorajoituksille sen jälkeen ole.

Ajankohtaiset tiedotteet, jotka koskevat matkailualuetta

Ohjeita matkailijoille

Teemme parhaamme, että alueelle on turvallista matkustaa ja että täällä on turvallista olla. Teethän sinäkin osasi ja matkailet alueella vastuullisesti ja terveysohjeita noudattaen.

Asioi meillä vain terveenä. Mene testiin jos oireilet

Pidä yli 2 metrin turvaväli

Käytä kasvomaskia sisätiloissa

Huolehdi käsihygieniasta: pese tai desinfioi

Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin

Jos epäilet että olet saanut koronaviruksen pysy majoituksessa, älä lähde levittämään tautia!

Varaa aika koronanäytteenottoon Ivalon terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta, puh. 040 188 7400 arkisin kello 8.15 – 10 ja kello 13-14. Äkillisissä ja kiireellisissä sairausasioissa voitte soittaa päivystävän sairaanhoitajan numeroon ympäri vuorokauden
24/7. Puh. 040 770 9187.

Odotamme vierailtamme vastuullisuutta terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Näin mahdollistamme kaikille terveysturvallisen matkailun laajalla alueellamme.

Palvelujen aukiolot

Useimmat Inari-Saariselkä matkailualueen palvelut ovat auki. Katso aukioloajat ja ajankohtaiset tiedot kunkin toimijan sivuilta.

Majoitustoimijat – zoomaamalla karttaa tai suodattamalla matkakohteesi tai majoitustyypin mukaan näet toimijat alueella

Ravintolat – Suodata sijainnin mukaan

Aktiviteetit – Täältä näet saatavilla olevia aktiviteetteja

Laskettelukeskus

Saariselkä Ski & Sport Resort palvelee asiakkaita aukioloaikojen mukaisesti. Palvelussa on korostettu terveysturvallisuutta. Vuokraamon asiakaspaikkoja on rajoitettu. Maskia tulee käyttää sisätiloissa ja käsidesiä on tarjolla useissa pisteissä. Katso keskuksen kesän aukioloajat.

Vaeltaminen, retkeily & maastopyöräily

Kesäkausi on täällä ja yli 200km pyöräiltäviä reittejä sekä vaellusreittejä ja retkeilyreittejä toivottavat ulkoilijat tervetulleiksi.

Taukopaikat ja erämaakahvilat

Taukopaikat (tuvat, kodat, laavut) ja erämaakahvilat ovat kesäaikataulujen mukaan toistaiseksi normaalisti auki.

  • Muista kahden metrin turvaväli ja hygienia retkellä ja noudata terveysviranomaisten ohjeita.
  • Vältä suosittuja retkikohteita ja taukopaikkoja.
  • Ota mukaan eväät, joita ei tarvitse lämmittää nuotiolla. Monet tulentekopaikat ovat ruuhkaisia.

Matkailuneuvonnat alueella

Matkailuneuvonnasta tietoa koko Inari-Saariselkä alueen palveluista sekä kansallispuistoista ja erämaa-alueista. Alla yhteystiedot palvelupisteisiin Saariselällä, Inarissa ja Ivalossa.

Saariselän matkailuneuvonta: Lutontie 16, 99830 Saariselkä Puh.+358 40 168 7838 tourist.info@saariselka.fi

Ivalon matkailuneuvonta: Ivalontie 10, 99800 Ivalo Puh. +358 40 168 9668 tourist.info@inari.fi

Inarin matkailuneuvonta: Inarintie 46, 99870, Inari Puh.+358 40 168 9668 tourist.info@inari.fi

Lisätietoja korona-viruksesta

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Valtakunnallinen numero 029 553 5535 . Katso myös valtioneuvosto.fi – Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta