Lapin kesä

Lapin kesä alkaa arvaamatta, sillä luonto siirtyy talvesta kesään vauhdilla. Pohjois-Lapissa kesä on lyhyt, mutta valoisa. Noin neljän kuukauden ajan lämpötila on kesälukemissa, mutta varsinaisia hellepäiviä Lapin kesässä ei ole yleensä kovin montaa. Inari-Saariselällä nautitaan valoisasta, pohjoismaisesta kesästä, tunturituulen tuulahduksista ja raikkaista arktisista vesistä. Täällä Inari-Saariselkä alueella sinua odottaa aito Lappi.

Yöttömässä yössä ei nukuta

Läpi vuorokauden paistava aurinko on ihmeellinen. Yötön yö alkaa Inari-Saariselän korkeuksilla jo toukokuun puolella, ja jatkuu heinäkuun loppuun. 2,5 kuukauden aikana aurinko ei laske lainkaan horisontin alapuolelle. Pisimpään keskiyön auringon hehkussa kylpee Suomen pohjoisin kylä Nuorgam jossa luonnollisesti yötön yö ensimmäisenä alkaa.

Kaukana pohjoisessa voit kivuta tunturin huipulle päivin öin, hengähtää ja vain olla. Erityisen vaivatonta keskiyön auringosta nauttiminen on ohjatulla yöttömän yön retkellä. Esimerkiksi öinen kalastusretki on taatusti ikimuistoinen elämys!

Kesän viikko-ohjelmassa on tekemistä jokaiselle lomapäivälle

Kullanhuuhdontaa Lemmenjoella, suppailua Tenolla, risteillen Inarilla, pyörällä tunturiin tai huskien kanssa patikkaan ja monta muuta elämystä lomallesi.  Alta löydät päivittäin toteutettavat ja päiväkohtaiset ohjelmat. Paikkamäärät voivat olla rajalliset, joten tarkistathan saatavuuden ennakkoon.

Tunturimaa herää kiihkeään kasvukauteen

Lumien sulettua tunturimaa herää kesään ja kiihkeään kasvukauteen. Muutamassa lämpimässä päivässä puut puhkeavat lehteen ja joet sekä järvet vapautuvat jäisestä peitteestään. Läpi yön paistava aurinko tuo muuten lyhyelle kasvukaudelle lisäpituutta. Tunturien tuulisilla rinteillä menestyvät sielikkö ja uuvana kasvaen lähellä maanpintaa ja kasvattaen pikkuriikkiset kukkansa kulkijoiden ihailtavaksi. Alempana tunturien rinteillä voi kulkijan huomion kiinnittää monimutkainen ja monirunkoinen tunturikoivu. Monilta luontopoluilta löytyy infotauluja, jotka kertovat lisää alueen luonnosta tai tietystä alueeseen liittyvästä teemasta. Pakkaa eväsreppuusi myös luonto-opas helpottamaan kasvien tunnistusta!

Suopursu on yleinen kasvi Lapin metsissä. Kuva: Metsähallitus, Kota Collective

Elämyksiä erämaajoilla ja järvillä

Jokien ja purojen varsilla kasvillisuus on rehevämpää. Vesistöissä liikkuva voi nähdä keskikesällä keltaisia kulleroita ja rentukoita. Joidenkin erämaajokien rantatörmiltä löytyy kukkaloiston lisäksi taukopaikkoja, ja saatat törmätä myös kalamieheen tai -naiseen. Melontaretkestä voit nauttia niin ohjatusti, kuin myös vuokraamalla tarvittavat välineet omatoimiselle seikkailulle. Myös matkustajana pääsee huolettomasti vesille, esimerkiksi hyppäämällä Lemmenjoella jokiveneen kyytiin. Inarissa voit risteillä Inarijärvellä keskiyön auringon kimaltaessa laineilla. Utsjoen Tenolla olet Norjan ja Suomen rajajoella.

Girl fishing in Lake Inari.
Lapin yössä voit lähteä vaikka kalaan. Kuva: Lapin Materiaalipankki, Juha Kauppinen

Vesiseikkailuja tarjoavat

Keskiyön auringon alla kypsynyt

Keskiyön auringon alla kypsyvät pohjoisen luonnon monet marjat; hilla, puolukka, mustikka, variksenmarja ja karpalo. Lapin arvokkain marja on suolla kasvava hilla, joka kypsyy epätasaisesti. Lämpimänä kesänä ensimmäiset hillat voivat olla kerättävissä jo heinäkuun loppupuolella ja viimeiset marjat poimitaan vasta syyskuussa ennen ensimmäisiä pakkasia. Pohjoisen auringon kypsyttämiä marjoja ja sieniä voi poimia jokamiehenoikeudella lähes mistä vain. Opastettu keruuretki vie syvemmällä marjojen, villiyrttien ja sienten maailmaan. Samalla opit Lapin puhtaasta ympäristöstä, ja nautit luonnon rauhasta.

Lapin arvokkain marja on suolla kasvava hilla.

Retkeilijän paratiisi löytyy Pohjois-Lapista

Runsas auringonvalo piristää myös ihmisiä ja innostaa toimeliaisuuteen yölläkin. Valoisassa kesäyössä tehty patikkaretki on aina elämyksellinen. Pohjois-Lapissa on runsaasti retkikohteita, joissa voit retkeillä itsenäisesti tai opastetusti. Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Inari-Saariselkä alueelta löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, ja lukuisia erämaa-alueita sekä retkeilyreittejä. Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin, ja suunnittele unelmiesi luontoloma!

Majoitusvaihtoehtoja kaikille

Inari-Saariselkä alueen monipuolisesta majoitustarjonnasta löytyy sopiva tyyny jokaisen pään alle. Valittavanasi on tilavia lomahuoneistoja, mökkimajoitusta, leirintäalueiden palveluja sekä täyden palvelun hotelleja. Valitse alta mukava majapaikka lukuisista vaihtoehdoista.

Tutustu Inari-Saariselän matkakohteisiin

Haaveile hetki Lapin lomasta ja tutustu Inari-Saariselkä alueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Inari-Saariselällä koet tuntureiden taikaa, elät kultamaiden lumoa ja kosketat arktista kulttuuria. Täällä sinua odottaa aito Lappi.

Saapuminen

Inari-Saariselkä sijaitsee pohjoisessa, mutta kuitenkin vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Lappiin pääset usealla eri tavalla, ja usein matka on elämys itsessään.

{{ howToGetHere.title }}

Liikkuminen

Matkustaessasi arktisilla alueilla on hyvä muistaa, että etäisyydet voivat olla melko pitkiä. Nautithan näköaloista siirtyessäsi kohteesta toiseen.

Kohteesta
kohteeseen

Etäisyys

  • Autolla {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • Pyörällä {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}