Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 24.8.2019 Sevettijärvellä teemalla Õõutveäkka – Yhdessä. Juhla järjestetään Sevettijärven koulun alueella, jossa on päivän aikana monipuolisesti ohjelmaa eri ikäisille osallistujille. Juhla on maksuton ja kaikille avoin.

Kolttasaamelaisten perinteinen asuinalue oli Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa ja Venäjällä Kuolan alueen luoteisosissa. Valtioiden rajojen vedot jakoivat kolttasaamelaiset erilleen toisistaan asumaan kolmen eri valtion alueille. Toisen maailmansodan jälkeen Petsamon alueelta evakuoidut kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan alueelle Keväjärven, Nellimin ja Sevettijärven kyliin. Elämä uusilla asuinalueilla alkoi vuonna 1949.

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 70 vuotta kolttasaamelaisten asuttamisesta. Ensimmäistä kertaa juhlittiin elokuussa 1979, kun kolttien asuttamisesta oli kulunut kolmekymmentä vuotta. Sen jälkeen juhlaa on vietetty kymmenen vuoden välein, tänä vuonna kokoonnutaan yhteen viidennen kerran. Kolttasaamelaisten asuttamista juhlitaan perinteisesti pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellustapahtuman yhteydessä ja samalla juhlistetaan myös Sevettijärven koulun 70-vuotista taivalta. Juhlan kunniavieraina ovat yli 70-vuotiaat kolttasaamelaiset.

Juhlan teemana on õõutveäkka, yhdessä tehden. Tällä haluamme painottaa yhdessä toimimisen tärkeyttä yhteisömme vahvuutena ja elinehtona. Jo perinteeksi muodostuneella juhlalla on suuri merkitys meille. Kokoonnumme juhlaan tapaamaan toisiamme, leuddaamaan, tanssimaan ja ylläpitämään yhteistä muistiamme.

Ohjelma

Lauantai 24.8.2019

10.00-12.00 Ortodoksinen liturgia
12.00-14.00 Ruokatauko
14.00-16.30 Pääjuhla
19.00 Iltakonsertti

Kaikki tapahtumat järjestetään Sevettijärven koulun alueelle pystytettävässä juhlateltassa. Ruokatauon aikana on mahdollista käydä lounaalla Sevettijärven ruokaravintoloissa.

Järjestäjät

Juhlan järjestää kolttien asuttamisen 70-vuotisjuhlatoimikunta, jossa on edustettuna Kolttien kyläkokous, Kolttakulttuurisäätiö, Lapin ortodoksinen seurakunta, Sevettijärven koulu, Sevetin Peurat ry sekä Näätämön ja Paatsjoen-Nellimin kyläyhdistykset. Juhla järjestetään yhteistyössä Suomen ja Norjan Saamelaiskäräjien kanssa.

Tietoa tapahtumasta

Pvm

24.8.2019

Aika

10:00

Sijainti

Sevettijärven koulu, Inari

Nämä aktiviteetit saattavat kiinnostuu sinua

Ajankohtaista