Suomeksi alempana

Karen Jomppanen – hutkái ja iskkadeaddji duojár /

Karen Jomppanen árbbolaččat skeŋkejedje Karena duodječoakkáldaga sámemusea Siidii 30.9.2020. Karen Jomppanen (1923–1996) lei hutkái ja iskkadeaddji duojár, gean viiddes duodječoakkáldagas Sámemusea čájeha oasáža pop-up-čájáhusas.

Árbbolaččat vurkejedje Karena duodječoakkáldaga Sámemuseai jo jagis 1998 ja dál skeŋkejumi mielde čoakkáldat sirdašuvvá oassin Sámemusea čoakkáldagaid. Viiddes, 220 duoji čoakkáldagas leat gávttit, gárvvut, dohkát, lávkkat, seahkkat ja materiálačájánasat. Čoakkáldahkii gullet maiddai arkiivamateriálat, mas leat diagovat ja minstarat ovttas daidda gullevaš bargorávvagiiguin.
Karen Jomppanen, iežas goarggu mielde Ranttila, ásai Leammis Báđara gáttis. Karen bajásšattai Anárjohleagis lahka Norgga ráji. Son oahpai giehtadáidduidis sápmelaš eatnistis. Karen logaige jagis 1972 ahte ”eadni lei buoremus ámmátmáhtu addi. Das lei vuogas joatkit dáiddu ovddideami.”

Jo nuorran Karen lei hutkái ja plánii nissoniid nuvttotmálle, mii lea seakkit go ovddit mállet. Olles áiggis duodjárin Karen iskkadii rabas mielain sierralágan ivnniid ja materiálaid iežas giehtaduojistis. Duodjeárbevieru áššedovdin ja duodječeahppin son duosttai roahkkadit maiddái heivehit árbevieruin ođđalágan dujiid.

Karen jugii iežas duodjemáhtu sierralágan duodjekurssain ja oahpahii maiddái Anára kristtalaš rávesolbmuidskuvllas ja Sámi oahpahusguovddážis.

Karen Jomppanen almmustahtii jagis 1982 Suoma vuosttas sámegiehtaduodjegirjji, man goasttidii WSOY. Lapin käsitöitä: Sami kiehtatuojik lea ain okta eanemus geavahuvvon sámi duodjedieđu gálduin.

Karen Jomppanen – hutkái ja iskkadeaddji duojár pop-up-čájáhus lea oaidninláhkái Sámemusea ja luondduguovddáš Siiddas, Anáris 15.10.2020 – 30.4.2021. Čajáhusa lea buvttadan Sámemusa Siida.

Lassedieđut: Čoakkáldatmeašttir Marjo-Riitta Rantamäki, t. 040 571 5670, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi
***
Karen Jomppasen perikunta lahjoitti Karenin käsityökokoelman Saamelaismuseo Siidaan 30.9.2020. Karen Jomppanen (1923–1996) oli luova ja kokeileva saamenkäsityön taitaja, jonka laajasta käsityökokoelmasta Saamelaismuseo Siida esittelee pienen läpileikkauksen pop-up-näyttelyssä.

Perikunta talletti Karenin käsityökokoelman Saamelaismuseoon jo vuonna 1998 ja nyt lahjoituksen myötä kokoelma siirtyy osaksi Saamelaismuseon kokoelmia. Laaja 220 esineen kokoelma sisältää saamenpukuja, asusteita, nukkeja, laukkuja ja pusseja sekä materiaalinäytteitä. Kokoelmaan liittyy myös arkistokokoelma, jossa on diakuvia ja kaavoja työohjeineen.
Karen Jomppanen, os. Ranttila asui Lemmenjoella, Paadarjärven rannalla.
Karen oli kotoisin Inarijokivarresta läheltä Norjan rajaa. Kädentaitonsa hän oppi saamelaiselta äidiltään. Karen totesikin vuonna 1972, että “äiti oli paras ammattitaidon antaja. Siitä oli hyvä jatkaa taidon kehittämistä”.

Jo nuorena Karen käytti luovuuttaan kehittäen oman naisten karvakenkä(nutukas)-mallin, joka oli aiempaa sirompi. Läpi käsityöuransa Karen kokeili luovasti erilaisia värejä ja materiaaleja käsitöissään. Käsityöperinteen tuntijana ja taitajana hän uskalsi rohkeasti ammentaa perinteistä myös uutta.

Karen jakoi osaamistaan erilaisilla saamenkäsityön kursseilla ja opetti myös Inarin kristillisessä kansanopistossa ja saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Tietoa tapahtumasta

Pvm

15.10.2020 - 30.4.2021

Aika

00:00

Sijainti

Siida, Inari

Ajankohtaista