Ensilumi

Ensilumi aloittaa talvikauden

Inari-Saariselälle saadaan ensilumi yleensä lokakuun puolella. Järvet jäätyvät ja luonto vaipuu talviseen horrokseen. Pohjoisen talvi jatkuu mystisellä kaamoksella, revontulet leiskuvat ja lumi on pehmeää ja puhdasta.

Inari-Saariselällä talvikausi alkaa ensilumen myötä, ja hiihtoladut usein aukeavatkin marraskuun alussa. Vietä ensilumen lomasi Inari-Saariselän monipuolisten palveluiden äärellä hiihtäen, lasketellen ja revontulia ihaillen! Nauti raikkaasta ulkoilmasta, talvisista aktiviteeteista ja tutustu pohjoisen kulttuuriin ja perinteisiin.

Talven ihmemaassa lumi pöllyää

Matka Inari-Saariselällä on täynnä odottamattomia kohtaamisia Lapin luomoavan kauniin luonnon ja mielenkiintoisen kulttuurin kanssa.

Saariselän alue on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Hiihdon lisäksi myös muu talviliikuntatarjonta on kehittynyt viime vuosina, ja latuverkoston rinnalla on reitistöjä niin talvipyöräilyyn, lumikenkäilyyn, kelkkailuun kuin kävelyynkin. Inarissa ja Utsjoella pääset tutustumaan aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon. Aktiivisen päivän päätteeksi voit ihailla revontulien tanssia taivaalla!

Lue lisää

Ensilumen ladut aukeavat aikaisin

Saariselän alue on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Lähes loputtomiin jatkuvat, erinomaisesti huolletut ladut ovat jo vuosikymmeniä houkutelleet niin kunto- kuin retkihiihtäjiä kotimaan lisäksi myös maailmalta. Koska hiihtokausi Saariselällä alkaa joko luonnonlumella tai tykkilumella, kauden avauspäivä riippuu sääolosuhteista. Viime vuosien aikana hiihtokausi on avattu 1.11. + / – 7 päivää.

Saariselän latukartta

Suomen pohjoisin laskettelukeskus

Saariselkä Ski & Sport Resort on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus ja palkittu hiihtokoulu. Rinteet tarjoavat laskettavaa kahdella tunturilla, Kaunispäällä ja Iisakkipäällä.

Saariselän hiihtokeskuksen rinteet tarjoavat sopivaa haasteetta kokeneempien laskijoiden lisäksi myös perheille ja aloittelijoille. Rinteiden vieressä pääsee myös helposti kokeilemaan offarilaskua. Saariselän palkitusta hiihtokoulusta saa osaavaa ohjausta monipuolisesti eri talvilajien pariin.

Saariselän laskettelukeskus

Revontulikausi parhaimmillaan

Edes kerran elämässään on nähtävä revontulien tuhansien värilieskojen näytelmä Lapin tummalla taivaalla. Revontulet ja Lappi kuuluvat yhteen, ja Inari-Saariselällä voitkin nauttia taivaan tulista koko pitkän revontulikauden ajan.

Koko Utsjoen ja Inarin alue sijaitsee otollisesti revontulivyöhykkeellä, joten todennäköisyys kokea revontulet on suuri. Vuoden kierrossa on kaksi ajankohtaa, jolloin maapallon asento on erityisen otollisessa asennossa revontulien osumiselle maan magneettikentään. Toinen aika niistä on alkutalvesta lokakuusta-marraskuun loppuun.

Lue lisää

Talviset aktiviteetit

Koe talven riemu laduilla, pulkkamäessä, kansallispuistossa tai läskipyörän kyydissä. Perinteisten talvitouhujen lisäksi voit viettää ikimuistoisen päivän huskyjen, porojen tai hevosten parissa.

Laskettele Saariselällä, lähde kelkkasafarille tai hiljenny nauttimaan luonnon rauhasta nuotion äärelle. Aktiivisen talvipäivän päätteeksi voit ihailla revontulien tanssia taivaalla!

Katso talviaktiviteetit
lumikenkäilyä Saariselällä

Lumikenkäile lähireiteillä

Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä ja kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit ovat kuljettavissa lumikengillä sekä lumitilanteesta riippuen joskus myös jalkaisin.

Monet alueen yrityksistä järjestävät opastettuja lumikenkäretkiä ja vuokraavat lumikenkiä. Saariselän luontopolut toimivat lumikenkäreitteinä ja Aurorapolkua ylläpidetään läpi talven kävelijöille.

Lisää lumikenkäilystä

Pulkkaile Suomen pisimmässä pulkkamäessä

Retki alkaa tuolihissimatkalla Kaunispään huipulle, josta Saariselän kylän valot avautuvat kimmeltäen silmiesi eteen. Pulkkamäki on valaistu maailmalla palkitun, upean revontuliaiheisen valotaiteen keinoin. Seuraa vain renvontulia, jotka ohjaavat sinut takaisin laaksoon.

Voit kokea revontulipulkkailun joko opastettuna retkenä tai ilman opasta WinterPark-lipulla.

Suomen pisin pulkkamäki

Lomaile aidon saamelaiskulttuurin keskellä

Tutustu saamelaiskulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon Inari-Saariselän alueella. Suomen saamelaisuuden keskuksessa, Inarissa, sijaitsevat mm. Saamelaiskäräjät, Saamelaismuseo Siida sekä Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Utsjoella olet Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa.

Inari-Saariselkä matkailualue sijaitsee saamelaisten kotiseutualueen sydämessä. Täällä pääset tutustumaan elävään saamelaiskulttuuriin paikallisten, saamelaisten matkailuyritysten avulla.

Saamelainen kulttuuri

Majoitu mukavasti

Inari-Saariselän monipuolisesta majoitustarjonnasta löytyy sopiva tyyny jokaisen pään alle. Valittavanasi on muun muassa täyden palvelu hotelleja, tilavia lomahuoneistoja sekä revontulien katseluun oivallisia lasikattoisia mökkejä.

Talvista tekemistä

Nauti lomastasi täysin rinnoin ja koe unohtumattomia elämyksiä! Inari-Saariselällä voit nauttia Lapin luonnosta monipuolisesti juuri sinulle sopivalla tavalla. Katso täältä kaikki talviset aktiviteetit ja elämykset mitä Inari-Saariselkä tarjoaa.

Vuokraa välineet talven rientoihin

Omia hiihtovälineitä et välttämättä tarvitse sillä alueen lukuisat yritykset vuokraavat vallitsevaan säähän ja olosuihteisiin sopivaa välineistöä. Saatat jopa yllättää itsesi kokeilemalla aivan uusia ja erilaisia liikuntamuotoja lomallasi. Vuokraamoista löytyy koko perheelle sopivat välineet talvipäivän viettoon – läskipyöriä, lumikenkiä, suksia ja ahkioita. Omia harrastusvälineitä ei siis mukana tarvitse kuljettaa!

Saapuminen ja liikkuminen

Inari-Saariselkä on kaukana pohjoisessa – ja silti vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Pohjois-Lappiin pääsee useilla eri tavoilla – lentäen Ivaloon, omalla tai vuokra-autolla tai junalla Rovaniemelle josta on jatkoyhteys linja-autolla alueelle. Usein jo itse matkanteko pohjoiseen on elämys.

Saapuminen

Inari-Saariselkä sijaitsee pohjoisessa, mutta kuitenkin vain muutaman tunnin päässä Etelä-Suomesta. Lappiin pääset usealla eri tavalla, ja usein matka on elämys itsessään.

{{ howToGetHere.title }}

Liikkuminen

Matkustaessasi arktisilla alueilla on hyvä muistaa, että etäisyydet voivat olla melko pitkiä. Nautithan näköaloista siirtyessäsi kohteesta toiseen.

Kohteesta
kohteeseen

Etäisyys

  • Autolla {{carTime.h}}{{carTime.min}}
  • Pyörällä {{cyclingTime.h}}{{cyclingTime.min}}

Alueen kohteita ja nähtävyyksiä

Inspiroidu ja löydä aito Lappi