8 vuodenaikaa

Pohjoisimman Lapin matkailualue tarjoaa ympärivuotista tekemistä jokaiselle, riippumatta siitä mikä vuodenaika on mieluisin. Saamelaiset jakavat vuoden perinteisesti kahdeksaan vuodenaikaan. Tutustu vuodenkiertoon pohjoisimmassa Lapissa ja koe elämyksiä jokaisena vuodenaikana.

Pohjois-Lapin kahdeksan vuodenaikaa

Pohjois-Lapista löytyy sopiva vuodenaika jokaiselle, niin talvesta kuin kesästä nauttivalle. Saamelaiset jakavat vuoden perinteisesti kahdeksaan eri vuodenaikaan. Sinulla on siis monta upeaa mahdollisuutta matkustaa Pohjois-Lappiin tutustumaan kunkin vuodenajan ihmeisiin.

Ensilumen elämyksiä

Alueelle saadaan ensilumi yleensä lokakuun puolella. Järvet jäätyvät ja luonto vaipuu talviseen horrokseen.

Ensilumen elämyksiin ja aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Lokakuu, marraskuu

Talvikausi alkaa ensilumen myötä, ja hiihtoladut usein aukeavatkin marraskuun alussa. Vietä ensilumen lomasi Inari-Saariselän monipuolisten palveluiden äärellä hiihtäen, lasketellen ja revontulia ihaillen!

Saariselän alue on perinteisesti tunnettu hiihtäjän paratiisina. Hiihdon lisäksi myös muu talviliikuntatarjonta on kehittynyt viime vuosina, ja latuverkoston rinnalla on reitistöjä niin talvipyöräilyyn, lumikenkäilyyn, kelkkailuun kuin kävelyynkin. Inarissa ja Utsjoella pääset tutustumaan aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon.

Joulukaamoksen taikaa

Pohjoisen talvi jatkuu mystisellä kaamoksella, jolloin aurinko pysyttelee horisontin takana. Kaamos alkaa Utsjoella ja Nuorgamissa jo marraskuun puolella, etelämmässä Ivalossa ja Saariselällä joulukuussa. Tammikuun alkupuolella ensimmäiset auringonsäteet päättävät kaamoksen.

Kaamoksen aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Joulukuu

Kaamoksen aikana taivas hehkuu sinisen ja violetin sävyissä ja usein talven ihmemaa maalautuu pastellin sävyiseksi. Kaamos ei siis suinkaan ole säkkipimeää! Kaamoksen aikana revontulet leiskuvat ja lumi on pehmeää ja puhdasta.

Pakkastalvi

Hiljaisia pakkaspäiviä valaisevat taivaalla tanssivat revontulet ja lumi maalaa uutta maisemaa mukaillen hangen alla olevia maan muotoja.

Talven ihmemaassa pakkaslukemat voivat laskea rajustikin, ja toinen nimitys keskitalvelle onkin pakkastalvi. Sydäntalveen mennessä lunta on ehtinyt kertyä jo kunnolla, joka mahdollistaa kaikki lumiset talviaktiviteetit!

Pakkastalven aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Tammikuu, Helmikuu

Pulkkaile Suomen pisimmässä pulkkamäessä, lähde kelkkasafarille tai sivakoi hyvin hoidetuilla laduilla.

Hankikantokevät

Kevään koittaessa aurinko kimaltaa hangilla. Kevättalvi on mitä mainiointa ulkoiluaikaa: valoa ja lämpöä riittää pitkälle iltaan. Hanget ovat paksuimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa, jolloin lunta voi olla lähes metrin. Tunturissa hiihdetään vielä toukokuussakin!

Alkukevään aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kevättalvella muuttolinnut saapuvat ja luonto herää eloon. Vuoden kierto alkaa uudelleen porojen vasonnan myötä, joka alkaa toukokuussa. Äkkiarvaamatta kevätkesä ottaa vallan ja luonto siirtyy talvesta kevään kautta kesään vauhdilla ja voimalla.

Lake inarijärvi

Jäidenlähtökevät

Lumi sulaa vauhdikkaasti loppukevään auringossa ja tuulessa. Luonto heräilee ja hangen keskeltä saattaa pilkottaa vihreää. Lumen sulettua loppukevät etenee kesään voimalla ja vauhdilla. Poron vasat nousevat jaloilleen ja tuoretta ruokaa kasvaa kaikkien ulottuville.

Loppukevään aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Toukokuu

Järvet ja joet vapautuvat hiljalleen jääpeitteestään. Joilla jää saattaa lähteä niin nopeasti liikkeelle, että myöhemmin alajuoksulla jää patoutuu ja nostaa joen pintaa ylemmäs. Tuntureilta saakka jokeen valuva vesi nostaa vedenpintaa entistä korkeammalle ja joen uoma täyttyy vedestä. Veden ollessa korkeammalla alkukesästä osa reittien joenylityspaikoista on suljettuna, mutta toisaalta taas osa melontareiteistä on avoinna juuri korkeamman vedenpinnan ansiosta. Yleensä korkeanveden aika ei kestä paria viikkoa pidempään.

Keskiyönaurinko

Yöttömästä yöstä energiaa. Läpi yön kullankeltaista valoa jakava aurinko aktivoi ihmiset ja luonnon liikkeelle. Keskiyönauringon retkillä on hiljaista ja mykistävän kaunista.

Yöttömän yön aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Kesäkuu, Heinäkuu

Pohjoisimman Lapin kesässä valoa ja aikaa on yllin kyllin. Aurinko paistaa vuorokauden ympäri yli kahden kuukauden ajan, lämmittäen suloisesti päivisin ja häkellyttäen öisin kultaisella hehkullaan. Yötön yö alkaa toukokuun puolivälistä ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle saakka. Kaukana pohjoisessa voit kivuta tunturin huipulle päivin öin, hengähtää ja vain olla. Koe keskiyön auringon ainutlaatuinen tunnelma esimerkiksi öisellä luontoretkellä tai ohjatulla melontaseikkailulla!

Sadonkorjuu

Marjat ja sienet kypsyvät syksyn saapuessa. Luonnonantimia kerätään säilöön talven varalle niin ihmisille kuin eläimille. Lapin kesässä marjat, sienet ja muu luonnosta kerättävä ruoka ovat täynnä hyvinvointia tukevia ainesosia kypsyttyään keskiyön auringon alla.

Sadonkorjuun aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Kuukaudet: Elokuu

Ruska

Syksy on luonnossa liikkujan parasta aikaa, ja silloin luonto tarjoaa myös antimiaan kerättäväksi. Luonnossa voi liikkua patikoiden, veneellä, ratsastaen, meloen ja pyörällä. Lomalla voi tutustua paikalliseen saamelaiseen kulttuuriin ja kullanhuuhdontaan. Katso täältä mitä kaikkea voit puuhata Inari-Saariselällä syksyllä.

Ruskan aktiviteetteihin kuuluu esimerkiksi:

Syksyn tullen puiden lehdet muuttuvat väriltään keltaisen ja punaisen eri sävyisiksi. Maaruska on myös huikeaa väriloistoa tuntureiden rinteillä, kun varvikko vaihtaa syysvärin päälleen. Päivällä on vielä lämmintä, mutta öisin lämpötila voi tippua pakkasen puolelle ja aamuisin usvan lisäksi kasvillisuus voi olla kuuran peitossa. Jokien penkereillä puiden värit heijastuvat kirkkaasta vedestä ja rannalla ritisevät ohuet jäät edellisyön pakkasten jäljiltä.