Talvi tuli nopeasti ja yllättäen! Pohjoisimman Lapin kahdeksan vuodenaikaa myös merkitsevät nopeita siirtymiä vuodenajasta toiseen. Lämpötila on heilunut viime päivinä nollan molemmin puolin ja asettunee pian pakkasen puolelle. Loppuviikosta on taas luvassa lumisateita ja pakkasta.

Saariselän ladut ovat alkutalven kuumin puheenaihe ja rapsakka pakkaskeli ja runsaat lumisateet ovat varmistaneet ensilumenladun avauksen aikaisemmin tänä vuonna kuin viime vuonna. Lunta on reipas 15cm ja lumetus on laduilla käynnissä aina sään salliessa. Lumetusosuuksilla ei saa liikkua jalan, pyöräillä tai hiihtää.

Lumensyvyys tällä hetkellä: 15cm

Vapaan ura ja perinteisen ladut:

  • Ensilumenlatu Saariselkä – Laanila 3,5km

Luonnonlumiladuilla lumi ei valitettavasti riitä latujen kunnostukseen. Ladut eivät onneksi ole sulaneet aivan läpi, joten uuden lumen turvin saataisiin jälleen luonnonlumiladut auki.

Laduilla kävely ja pyöräily on kielletty.

Luonnonlumilatujen huolto jatkuu lumiolosuhteiden mukaisesti. Kaiken kaikkiaan Saariselällä on huollettuja latukilometrejä yli 200, joista valaistuja on 34 kilometriä. Laduilla sivakoidaan yleensä loka-marraskuusta aina toukokuulle asti. Erilaisia hiihtoelämyksiä voi hakea myös latujen ulkopuolelta niin tunturisuksilla kuin vaikka liukulumikenkiä kokeillen!

Talvikauden avajaiset 26.11.-28.11.2021

Talvikausi alkaa perinteisesti marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja Saariselkä Ski & Sport Resortin tavoitteena on avata ensimmäiset laskumahdollisuudet tuolloin. Tutustu lisää täällä>  Sää- ja lumiolosuhteista riippuen hiihtokeskus laajentaa tarjontaa mahdollisimman pikaisesti.

Ravintola Laavussa on viihtyisää levähtää ja nauttia paikallisista raaka-aineista valmistetuista pöydän antimista ulkoilun lomassa. Euroopan pohjoisimman hiihtokeskuksen tuotteisiin, tapahtumiin ja kattavaan vuokravälinetarjontaan voit tutustua verkkosivuillaan.

Skibussi aloittaa liikennöinnin jo 19.11.2021

Bussi lähtee aamuisin ja palaa iltaisin Ivalon linja-autoasemalle. Päivän reitti kiertää Saariselän hotellit ja käy säännöllisesti sekä Kaunispään huipulla että Saariselkä Ski & Sport rinnekeskuksessa ja pysähtyy Kuukkelin kauppakeskuksessa. Kahdesti päivässä reitti kulkee legendaarisen Laanilan Savottakahvilan kautta Kiilopään retkeilykeskukseen.

Pysäkkitaulut ovat nähtävillä kullakin aikataulussa listatulla pysäkillä ja bussista voi ottaa mukaansa muistiksi myös aikataulun. Aikatauluja on saatavilla myös hotelleissa ja matkailupalvelupisteessä.

Pyöräily jatkuu edelleen

Pyöräillen pääsee Saariselällä edelleen kansallispuistossa joitain reittejä, jotka ovat polantaneet pohjaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden toimesta. Nyt viimeistään on aika laittaa kapearenkaiset pyörät talviunille ja napata alle läskipyörä. Enää ei mene kauaa kunnes talvipyöräilyreittien valmistelu tulevaa talvikautta varten voidaan aloittaa.

Seuraa talven tuloa

Seuraa talven tuloa matkailualueella web-kameroistamme ja varaa lomasi tänne missä riittää tilaa hengittää, kulkea luonnossa ja kokea elämyksiä, joita voit muistella vielä pitkään!

Talvea on lähdetty ihailemaan luontoon, sillä talvipolut ovat muotoutuneet jo uriinsa ja niitä on helppo kulkea esimerkiksi Kiilopäälle. Lumessa näkyvät eläinten jäljet ja muodostelmat pitävät myös lasten mielenkiintoa yllä, joten Kiilopään huiputus onnistuu myös perheen pienemmältä väeltä.

Helminauhaa hangilla riekon kulkemana

Tunnelmallisia majoituksia

Alueellamme on monipuolinen majoitusvalikoima ja hotellit tarjoavat perinteisten huoneiden lisäksi paljon muutakin majoitusta. Panoraamamökit joen tai järven rannalla varustettuina omalla saunalla ja takalla. Erilaiset revontulimajoitukset kutsuvat uinumaan tähtitaivaan alle tunturin laelle tai keskelle erämaata.

Herkullisia elämyksiä ruoan parissa

Alueemme ravintolat ovat luoneet menunsa pohjoisten makujen ympärille. Paikalliset raaka-aineet yhdessä vuosikymmenien ruokaperinteiden kanssa ovat mahdollistaneet modernin lappilaisen keittiön syntymisen.

Luonnonvaloilmiöitä

Revontulet ovat mystinen ja kenties taianomaisin valoilmiö pohjoisimmassa Lapissa. Nekin ovat auringonaiheuttamia, kuten myös päivän valoilmiöt, kun mennään kaamosta kohti.

Taivas alkaa punertaa jo neljän jälkeen iltapäivällä, kun aurinko laskee kohti horisonttia. Pakkanen ja kirkas sää ovat tehneet alkutalven päivistä hyvin paljon kevätsäitä muistuttavaa aikaa. Kevään tuoksu kuitenkin puuttuu. Auringonlaskun aikaan taivaalla leijuvat pilven hattarat värjäytyvät mitä upeimpiin vaaleanpunaisen ja violetin sävyihin. Juuri ennen auringon katoamista näyttää kuin koko taivas olisi tulessa. Niin vieraillemme alueella kuin paikallisille näky on pysäyttävä.

Ilta hämärtää sinisen hetken aikaan voimakkaasti ja kuu nousee taivaalle ensin lämpimän keltaisen sävyisenä ja pian jo korkealla valkoisena tuijuna valaisten illan kulkijan tietä. Valo ja varjo leikkii keskenään metsässä ja nuotio loimottaa puiden oksiin ja runkoihin. Nuotiolla jaetaan mietteitä menneistä päivistä ja ajoista, tarinoidaan ja saatetaanpa siellä laulaakin.

Ajankohtaista