Ensimmäinen latutiedote talvikaudelle 2021-2022!

Latujen huoltokausi on aloitettu runsaan lumisateen ansioista. Pohjustettua latupohjaa pääsee hiihtämään luistelutyylillä seuraavasti:

  • Saariselkä – Laanila – Kiilopää – Kakslauttanen 16km
  • Kuutamolatu 6km

Nämä urat ovat poissa käytöstä kävelijöille ja pyöräilijöille tästä päivästä (18.10) lähtien. Muilla latu-urilla liikkuminen kävellen ja pyöräillen on edelleen sallittua.

Lumetusta valmistellaan aloitettavaksi ensilumen latua varten Saariselältä Laanilan suuntaan ja lumetus alkaa heti, kun keliolosuhteet sen sallivat. Hiihtäjien tulisi välttää lumetusalueella liikkumista.

Lokakuun lomat ensilumella

Syysloma on alkanut pohjoisimmassa Lapissa lumisena. Varsinkin tunturialueilla lunta on tupruttanut useampi kymmenen senttiä. Nollan tienoilla heiluvan lämpötilan vuoksi lumiukkoja on noussut lasten toimesta ilahduttamaan katukuvaa sinne tänne.

Ensilumen retkiä

Maisema muuttuu talven saapumisen myötä ja raikkaat kuuraiset aamut näyttäytyvät taikamaailman tavoin aamuauringossa. Päivän retkillä kiinnitä huomiota kuuraiseen heinikkoon, onko poro, kettu tai vaikkapa riekko kulkenut jättäen erottuvan polun kuuran keskelle? Lasten kanssa syyslomalla Lapissa on parasta tutustua luontoon juuri tähän vuodenaikaan, kun jäljet ja eläimet erottuvat luonnosta selkeästi. Riekot ovat jo talvipuvussaan ja erottuvat hyvin maastosta, koska lumi saattaa vielä sulaa osittain pois ja paljastaa valkopukuiset linnut metsässä. Kuljethan hiljaa tarkkaillen, sillä eläimet ovat arkoja tähän aikaan vuodesta ja huomaavat sinut yleensä ennen kuin sinä niitä. Luonnon omia taideteoksia löytyy esimerkiksi pienten purojen luota, missä roiskuva vesi on jäätynyt puron yllä roikkuvaan heinään ja muotoutunut jääveistokseksi.

Pienet lammet ja rapakot saavat päällensä ohuen kristallin kirkkaan jääpeitteen, jonka läpi voi tarkastella pohjan näkymää. Muistathan, että jäät eivät kestä painoa vielä ollenkaan. Metsässä, reiteillä jää ritisee kenkiesi alla, kun astut rapakon päälle, tämä on lapsien mielestä huippuleikki! Valokin on hyvin erilainen verrattuna muihin vuodenaikoihin ja tarjoaa mahdollisuuden kuvata upeita kuuran peittämiä puita ja ensilumen valoilmiöitä.

Retkien tärkein ja odotetuin hetki on usein evästauko. Kylmenevien säiden myötä mukaan kannattaa varata kuumaa juotavaa ja tarpeeksi syötävää, sillä kylmemmällä säällä myös energiaa kuluu enemmän. Mikäli kylmä yllättää voi retken aikana keksiä erilaisia tehtäviä lapsille esimerkiksi erilaisten kasvien tunnistamiseen tai jälkien etsintään liittyen. Tutkikaa yhdessä luontoa, miten kasvit ja eläimet valmistautuvat talveen?

Maastopyöräilyä ympäri vuoden

Inari-Saariselän alueen pyöräilyreitit ovat kattavia niin maisemiltaan kuin profiileiltaankin. Ensilumen tullen kapearenkaiset pyörät kannattaa jättää kotiin ja napata alleen läskipyörä eli fatbike, niitä onneksi riittää vuokrattavaksi Saariselän alueella niin sähköavusteella kuin ilman. Pakkasaamun raikas ilma kipristää poskia ja pyöräretkille kannattaa varustautua lämpimillä kengillä, sillä muuten varpaissa saattaa tuntua pakkasilman viima. Pyörällä pääset näkemään mitä erilaisempia ja upeampia maisemia ensilumen aikaan. Muistathan huomioida reittien muut kulkijat, vaeltajat isoine rinkkoineen, luonnon tutkimiseen uppoutuneet lapset ja esimerkiksi koirien kanssa ulkoilijat.

Suosittelemme näitä reittejä Saariselällä

outdooractive This website uses technology and content from the Outdooractive Platform.

Löydä lisää inspiraatiota lomallesi

Viimeisimmät uutiset alueeltamme

Ajankohtaista