Saariselällä jo vuodesta 1982 lähtien toiminut ohjelmapalveluyritys Lapin Luontolomille on myönnetty Visit Finlandin kestävän matkailun sertifikaatti.

Jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan jatkossakin, on kehityksen oltava kestävää. Tätä varten Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin.

Inari-Saariselkä matkailualue työstää STF ohjelmaa tavoitteenaan vastuullisen matkailualueen serfikaatti. Tähän tarvitaan jokaisen alueelle toimivan yrityksen panostusta ja työtä kohti vastuullisempaa toimintaa, sen todentamista ja siitä viestimistä.

Aitoja Lapin luontoelämyksiä jo vuodesta 1982 lähtien tarjoava Lapin Luontolomat saavutti matkailualueellamme ensimmäisena ohjelmapalvelutoimijana Visit Finlandin STF serfikaatin. Yrityksen toimitusjohtaja Tarja Ohenoja kertoo yrityksen vastuullisuustyöstä:

Matkalla kohti hiilineutraaliutta  

Ekokompassi-sertifikaatin ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman myötä olemme aloittaneet työn kestävämmän matkailun puolesta. Työ on jatkuvaa ja vasta alussa, mutta mielestämme pienilläkin jokapäiväisillä teoilla voidaan pienentää hiilijalanjälkeä. Yritys on toiminut jo yli 30 vuotta, haluamme, että yritystoimintaa on vielä 30 vuoden päästäkin. Siihen tarvitsemme vastuullisuutta ja yhteistyötä. Yhteistyö Lumme Energian kanssa on toiminut hyvin. On paljon helpompi keskustella asiantuntijan kanssa ja keksiä yhdessä ratkaisuja omiin ongelmiin kuin itsenäisesti pähkäillä, miettii Ohenoja. 

Lapin Luontolomat Oy on yksi Saariselän vanhimpia yrityksiä. Turvallisuus on ollut yksi yrityksen tärkeimpiä arvoja, samoin asiakaslähtöisyys palveluiden tarjoamisessa ja kehittämisessä. Nyt yritys panostaa monin keinoin myös hiilineutraaliin toimintaan.  

Kalaonnen koetusta erämaajärvellä
(kuva: Lapin Luontolomat)

Haastava moottorikelkkailu  

Moottorikelkat ovat Lapin matkailijoille tärkeitä kulkuvälineitä, ja niiden aiheuttaman hiilijalanjäljen pienentäminen on Lapin Luontolomien toimitusjohtaja Tanja Ohenojan mukaan haastavaa.  

Ensin kiinnitämme huomiota siihen, ettei kelkkoja tyhjäkäytetä, vaan ne sammutetaan aina, kun niillä ei ajeta. Ajokilometrejä on pyritty karsimaan lisäämällä kelkkasafarin yhteyteen muutakin ohjelmaa, kuten porojen ruokintaa tai pilkkimistä. Kelkka on entistä enemmän kulkuväline, jolla siirrytään nauttimaan luonnosta esimerkiksi huskytarhalle valjakkoajelulle. Se käyttö mitä ei voida poistaa, hyvitetään kompensoimalla hiilijalanjälki. 

Matkailjan vastuullinen valinta

Matkailutottumukset ovat muutoksen tiellä ja matkailijat haluavat tulevaisuudessa tehdä yhä enenevässä määrin vastuullisia valintoja. Moni Inari-Saariselkä matkailualueella toimiva yritys on jo lähtökohtaisesti toiminut kestävien periaatteiden mukaisesti tunnistaen arktisen luonnon ja kulttuurin ainutlaatuisuuden ja haavoittuvuuden. Visit Finlandin STF serfikaatti tarjoaa nyt työkalut tämän todentamiseksi ja siitä viestimiseksi. Näin matkailjan on helpompi tunnistaa vastuulliset toimijat ja tehdä oma kestävä valintansa.

Tutustu alueen palveluihin

Ajankohtaista