Syksy on mahtavaa aikaa pohjoisimmassa Lapissa ja ruskassa moni suuntaakin tunturiin tai vesistöjen äärelle patikoimaan, melomaan tai kalastamaan. Arktinen luonto on ainutlaatuista ja sen säilymisen eteen voimme jokainen vaikuttaa teoillamme.

Lähditpä matkaan sitten lentäen, junalla, autolla, bussilla tai matkailuautolla voit aina vaikuttaa pienilläkin teoilla siihen, ettei matkailujälkesi arktisessa ympäristössä aiheuta aiheetonta haittaa luonnolle.

Inari-Saariselkä alueella on monipuoliset mahdollisuudet liikkua luonnossa. Voit lähteä päiväretkelle merkityille poluilla tai vaellukselle kansallispuistoihin ja erämaa-alueille. Laajat avotunturipyöräilymaastot tarjoavat upeita elämyksiä samoin kuin liikkuminen vesillä meloen, veneillen tai vaikkapa suppaillen. Vastuullinen matkailija kulkee maastoa säästäen merkityillä reiteillä ja noudattaa ohjeistusta käyttäessään maastossa olevia palveluja kuten tulipaikkoja ja tupia.

Vinkkejä vastuulliseen matkailuun

Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ja pienilläkin teoilla on merkitystä. Vastuullinen matka alkaa jo kotoa, Lomalle lähtiessäsi sammuta kodin sähkölaitteet, sulje tuuletusikkunat, laske huoneenlämpöä ja pienennä kylpyhuoneen lattialämmitystä. Matkustustapavalinnoissa voi huomioida energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen. Matkakohteessa voit valita liikkua lihasvoimalla ja majoitusliikkeissä huomioida energian- ja vedenkulutustasi ja ruokaillessasi hävikin syntymistä.

Nauti kaikilla aisteilla Pohjois-Lapin upeasta arktisesta luonnosta, aidoista kulttuurielämyksistä ja monipuolisesta palvelutarjonnasta – vastuullisesti.

Valitse vastuullinen palveluntuottaja

Tutustu alueemme vastuullisiin toimijoihin   ja lue yritysten kestävistä valinnoista  ja tulevaisuuden suunnitelmista koskien vastuullista toimintaa.

Nauti paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa ja hanki tuliaisiksi paikallisia tuotteita.

 

Lue lisää

Tutustu vastuullisen vaeltajan oppaaseen

Pidä ulkoilureitit, ladut, tuvat ja tulipaikat puhtaina – vastuullinen kulkija kantaa reitiltä kotiin kaiken, mitä on mukanansa sinne vienytkin.

Ympäristövastuullisen vaeltajan opas (Essi Anttila, 2019) pureutuu retkeilyn vastuullisuuteen ja antaa vinkkejä luontoystävälliseen retkeilyharrastukseen.

Lue lisää

Kohtaa paikallinen kulttuuri uteliaisuudella ja kunnioituksella

Saamelaiskulttuuria esittelevää tai siihen perustuvaa ohjelmapalvelua matkailualueellamme tarjoavat vain saamelaistaustaiset yrittäjät ja perheet, jolloin voidaan taata kokemuksen aitous ja saadun informaation totuudenmukaisuus.

Lue lisää

Huolehdi roskien ja jätteiden käsittelystä

Vastuullinen retkeilijä jaksaa tuoda roskat tullessaan. Mitä vähemmän maastosta joudutaan kuljettamaan jätettä konevoimalla, sitä vähemmän syntyy meluhaittoja ja päästöjä.

Majoittujille ja matka-autoilijoille löytyy tietoa kierrätyspisteistä ja lajitteluohjeista paikallisesti.

Lue lisää

Ajankohtaista