Saariselän maastopyöräilyn kaksikielinen Open Fell Biking (OFB) eli avotunturipyöräilyn kesäreittikartta on ilmestynyt ja se on jaossa Saariselän hotelleissa sekä Inari-Saariselän alueen matkailuneuvonnoissa Saariselällä, Ivalossa ja Inarissa.

Open Fell Biking -kesäreittikartta

Open Fell Biking -pyöräreittikartassa on esitelty sekä aloitteleville että kokeneille harrastajille yhdeksän ympyräpyöräilyreittiä, joita on kehitetty Inarin kunnan hallinnoimassa Saariselkä kansainväliseksi pyöräilykohteeksi -kehittämishankkeessa yhteistyössä yrittäjien ja asiantuntijoiden kanssa.

  1. Kaunispää, 6 km
  2. Moitakuru, 27 km
  3. Prospektorin kierros, 11 km
  4. Vellinsärpimä, 31 km
  5. Luulampi, 25 km
  6. Rautulampi, 24 km
  7. Sivakkaoja, 22 km
  8. Kultareitti, 8,5 km (maastossa ei reittimerkintää)
  9. Kulmakuru, 30 km (maastossa ei reittimerkintää)

OFB-kesäreittikartan avulla halutaan tarjota pyöräilijöille helposti löydettäviä reittejä Saariselän laajasta polku- ja reittiverkostosta. Kaiken perustana on ns. runkoreitti, joka yhdistää alueet Kakslauttasesta Kiilopäälle, Saariselän kylälle ja aina Moitakuruun saakka. Ympyräreitit nro 1-7 on merkitty maastoon symbolilla ja reitin numerolla, joka näkyy myös kartassa. Suunnistaminen reiteillä on pyritty tekemään mahdollisimman vaivattomaksi. Reittejä 8 ja 9 ei ole merkitty maastoon ja Kulmakurun kierros on luonteeltaan luonnontilainen erämaareitti, jota suositellaan ainoastaan erittäin kokeneille suunnistustaitoisille maastopyöräilijöille. Kaikkien reittien GPS-jäljet ja reittikuvaukset on ladattavissa täältä. 

Saariselän avotunturipyöräilyreitit

Mikä on Open Fell Biking -brändi

Open Fell Biking eli avotunturipyöräily on Saariselän ihme. Avotuntureita voi nimittäin huiputtaa polkupyörällä. Saariselälle on valittu mielenkiintoisimmat ympyräreitit, joissa jokaisessa reitissä on mielenkiintoista koettavaa. Open Fell Biking -yritykset Saariselällä tarjoavat majoitus-, ruokailu-, välinevuokra- ja ohjelmapalveluja ympäri vuoden. Esimerkiksi vuokrattavien maastopyörien määrä Saariselällä on lisääntynyt huikeasti jopa viime vuodesta. Yritykset ovat kehittäneet palveluja erityisesti pyöräilijöiden tarpeita ajatellen. 

Reittimerkintätyö on aloitettu

Metsähallitus merkitsee kesän 2021 aikana reitit 1-7 maastoon, joten pyöräilijöiden tulee huomioida vielä merkintöjen keskeneräisyys. Merkintöinä ovat pyöräilijäsymboli ja kartassa oleva reittinumero. Saariselän alueen maastopyöräilyreitit kulkevat valtion mailla ja ovat siten Metsähallituksen hallinnoimia ja huoltamia. Saariselän keskustasta Kaunispäälle (reitti nro 1) kulkee osin Inarin kunnan alueella ja reittimerkinnästä vastaa Inarin kunta. 

Open Fell Biking -talvireittikartta ilmestyi jo viime talvena

Pyöräilyhanke toteutti pilottina talvireittikartan keväällä 2021 ja se on ladattavissa myös netistä

Lisätietoa: Inarin kunta / Saariselkä kansainväliseksi pyöräilykohteeksi -hanke/ Hankekoordinaattori Tuija Laitakari, tuija.laitakari@inari.fi ja kehittämiskoordinaattori Marja Männistö, marja.mannisto@inari.fi

Ajankohtaista