Inari sijaitsee kauniin ja suuren Inarijärven rannalla. Inarin kirkonkylä on vahvasti elävän saamelaiskulttuurin keskus.

Inarissa matkaaja pääsee kosketuksiin aidon saamelaisen perinteen juuriin Saamelaismuseo- ja luontokeskus Siidassa ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa sekä suuntaamalla alkuperäiskansojen musiikkifestareille 14.8.2021.

Siida Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus on koskettava kulttuuri- ja luontokeskus. Siidan näyttelyissä koet saamelaisen pohjoisen kansan vahvan yhteyden luontoon. Siida vaalii saamelaiskulttuuria ja vahvistaa kävijöidensä kunnoitusta luontoon. Siidan näyttelyt, ulkomuseoalue ja palvelut tarjoaa tietoa ja kokemuksia. Siidassa tunnet olevasi osa paikallista pohjoisen elämänkiertoa sekä aistit saamelaisten kunnioittavan yhteyden luontoon.

Monikulttuurisen Inarin sydämessä sijaitsee Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Sajos on Suomen saamelaisten parlamenttitalo, sekä kulttuuri-, koulutus- ja osaamiskeskittymä.Sajos on elävän ja kehittyvän saamelaiskulttuurin symboli, jonka tapahtumiin kaikki ovat tervetulleita.

Sajos toimii näyttämönä ainutlaatuiselle alkuperäsikansojen musiikkifestivaalille Ijahis Idjalle 14.8.2021. Tämä jo vuodesta 2004 lähtien järjestettävä tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali. Tänä vuonna jälleen on tarjolla monipuolinen ja edustava kattaus vahvasti elävää saamelaismusiikkia.

Saamelaisen rap-musiikin ykkösnimet Amoc ja Ailu Valle yhdistävät voimansa tulevalla yhteisalbumilla! Ijahis idja -festivaalin yleisö pääsee kuulemaan albumin kappaleiden ensiesitykset lauantai-iltana. Tarjolla on myös perinteikkäämpää joiku-musiikkia sekä maata järisyttävää tuotantoa Norjasta, kun perinteistä joikua ja elektronista musiikkia yhdistävä Tundra Electro pääsee lavalle. Päivän ohjelma tarjoaa varmasti jokaiselle ainutlaatuista kuultavaa.

Inarissa ollessaan kannattaa ehdottomasti myös suunnata Inarijärven risteilylle, jonka aikana kuulet alueen historiasta ja nykypäiväst ja tarinoita saamelaisten pyhästä paikasta, Ukonsaaresta.

Patikkaretken voi suunnata Pielpajärven erämaakirkolle, joka huokuu omassa rauhassaan mennyttä aikaa. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Pielpajärven erämaakirkko on rakennettu vuosina 1752-1760, ja se oli käytössä aina1800-luvun loppuun saakka. Vielä tänäkin päivänä Pielpajärven erämaakirkolla on jumalanpalvelukset pääsiäisenä ja juhannuksena.

Majoitut mukavasti ja syöt hyvin Inarissa Tradition Hotel Kultahovissa ja sen maineikkaassa Ravintola Aanaarissa, Hotelli Inarissa ja sen Ravintola Aurorassa, josta avautuu upea näkymä Inarijärvelle tai tyylikkäässä ja tunnelmallisessa Inari Wilderness Hotellissa, jonka ravintola on aivan järven rannalla ja kauniina kesäpäivänä voit nauttia aurinkoisella terassilla.

Suuntaa iki-ihanaan Inariin kulttuurin ja aitojen kokemusten äärelle!

(Kuvat; Visit Inari, Ravintola Aanaar, Inari Wilderness Hotel)

Ajankohtaista