Metsähallituksen Luontopalvelujen palvelupisteet tarjoavat ajantasaista retkeilyneuvontaa ja tietoa alueen matkailupalveluista. Asiakaspalvelusta voit varata Metsähallituksen ylläpitämiä varaus- ja vuokratupia sekä ostaa kalastus- ja metsästyslupia. Palvelupisteissä on myös myynnissä mm. karttoja ja kansallispuistojen logotuotteita.

Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelun ja Inari-Saariselkä matkailuneuvonnan aukioloajat kesäsesongilla 2021

Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelu sekä Inari-Saariselän matkailuneuvonta sijaitsevat samassa osoitteessa, Saariselällä palvelupiste Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisessä, Inarissa Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa ja Ivalossa Metsähallituksen asiakaspalvelupisteessä.

Ylä-lapin luontokeskus Siida Inarin kylällä 1.5.2021-31.5.2021 Siida on suljettu uudistusten vuoksi, 1.6.2021-30.9.2021 joka päivä klo 9-17, 1.10.2021-31.3.2022 ma-la klo 10–16 1.4.-31.5.2022 ma-la klo 10–17

Ivalon palvelupiste Ivalon keskustassa 1.5-13.6 ma-ti klo 9-16.30 14.6-31.8 ma-pe klo 9-16.30 1.9-31.12 ma-ti klo 9-16.30

Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehinen Saariselällä 26.4 – 22.8. ma-pe 9-16.30 23.8. – 26.9. joka päivä 9-16.30 27.9. – 5.12. ma-pe 9-16.30 6.12. – 31.12. joka päivä 9-16.30

Girl fishing in Lake Inari.
Inarijärvellä on monipuoliset kalastusmahdollisuudet.

Oletko lähdössä vaeltamaan tai suuntaatko kalalle?

Kalastus- ja metsästyslupia voit ostaa Metsähallituksen asiakaspalvelupisteiden lisäksi suoraan Erälupien verkkokaupasta. Sieltä löydät myös tietoa kalastukseen ja metsästykseen liittyen. Jos tarvitset tarkempaa tietoa luvista tai kaipaat vinkkejä kalapaikoista, suuntaa silloin asiakaspalvelupisteeseen.

Metsähallituksen varaus- ja vuokratupien varaus onnistuu myös Erälupien verkkokaupasta. Huomioithan, että osa tuvista myydään vain asiakaspalvelun kautta. Tarkempaa tietoa löydät kunkin tuvan kohdalta. Tuvat ja taukopaikat löydät retkikartasta. Pohjois-Lapin retkeilykohteista löydät lisätietoja osoitteesta luontoon.fi.

Metsähallituksen ylläpitämät taukopaikat huolletaan pääsääntöisesti talvella, jolloin niille viedään polttopuut, tyhjät käymäläastiat ja kuivikkeet sekä kaasuliesien kaasupullot. Paluukuormassa toimitetaan käymälä- ja sekajäte pois maastosta. Kesällä keskitytään Metsähallituksen palveluvarustuksen peruskorjauksiin. Kesä 2021 onkin poikkeuksellisen vilkasta, kun monta Metsähallituksen kohdetta kunnostetaan ja uuttakin rakennetaan. Kevon reitillä on säännöllinen huolto myös kesällä. Helpotat huollon työtä käyttämällä säästeliäästi polttopuuta taukopaikoilla, vaihtamalla itse täyden käymäläastian ja tuomalla omat roskasi pois maastosta. Urho Kekkosen kansallispuistossa asiakasneuvojat palvelevat myös maastossa koko kesän.

View from Nuvvus Ailigas

Matkailupalvelut Utsjoella

Kylätalo Giisa

Kylätalo Giisássa toimii kunnan matkailuinfo. Löydät sieltä alueen esitteitä ja saat vinkkejä ja ohjeita täydelliseen Utsjoen matkaan.

Tuoreen pullan ja kahvin tuoksu houkuttelee Utsjoen kirkonkylän väen istahtamaan toistensa seuraan kylätalo Giisán viihtyisään ja rauhalliseen kahvilaan, jossa talvisin myös neulotaan yhdessä. Perheen pienimpiä varten kylätalossa on oma MLL:n paikallisyhdistyksen hoitama leikkitila, josta voit vuokrata lapsille muun muassa pelastusliivejä sekä turvakaukaloita ja -istuimia.

Käsityömyymälä Šiellasta löydät aidot paikalliset käsityöt sekä laajan valikoiman saamenkielistä kirjallisuutta. Käsityöyhdistys Šiella ry:n pitämä myymälä toimii kesäisin myös Utsjoen kirkkotuvilla.

Löytöjä voit tehdä myös Utsjokisuun kyläyhdistyksen ylläpitämän kylätalon kirpputorilla tai Galleria Giisán vaihtuvissa näyttelyissä. Kylätalolla on matkailuinfon lisäksi Matkahuollon asiamiespiste, yleisökäyttöön tarkoitettu tietokone sekä avoin WIFI-yhteys. Kylätalon palveluihin kuuluu myös Utsjoen kirkonkylän osakaskunnan kalastuslupien myynti, kalastusvälineiden desinfiointi sekä kopiointimahdollisuus.

Aukioloajat ma-pe 8-17

Kylätalo Sáivu

Kylätalossa Sáivussa toimii kesäisin matkailuneuvonta, Tenon Suomen ja Norjan lupien tulostuspalvelu ja kalastusvälineiden desinfiointipiste.  Matkailuinfosta saat tietoa retkeily- ja kalastusmahdollisuuksista sekä muista tutustumiskohteista. Kylätalolla voit myös nauttia kahvit ja mitä herkullisimmat vohvelit viihtyisässä ympäristössä sekä ostaa paikallisia käsitöitä. Kylätalossa on lisäksi lehtien ja kirjojen lukunurkkaus.

Karigasniemen keskustassa sijaitseva kylätalo Sáivu on koko perheen kohtaamis- ja harrastuspaikka. Kylätalon Sáivusalissa voit seurata Tenon lohien nousua Inarijokeen taulutelevisiosta. Vedenalaisen tosi-tv:n kamerat asennetaan kylätalon kohdalle lohien vaellusreitin tuntumaan alkukesästä heti vesitilanteen salliessa.

Kylätalon puulämmitteinen rantasauna sijaitsee Inarijoen rantatörmällä. Perinteisen rantasaunan yhteydessä on myös takkatupa. Saunaa vuokrataan kesäaikaan tilauksesta puolen tunnin varoitusajalla.


Ajankohtaista