Osallistu arvontaan ja voi voittaa huikean 6 yön matkan Tankavaarasta Nuorgamiin!

Voit osallistua arvontaan täällä.

Matka alkaa kultakulttuurin keskeltä Tankavaarasta, jossa upea kultamuseo esittelee kullan historiaa alueella. Sieltä matka jatkuu Saariselälle, joka sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa ja tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn. Laajaa reitistöä pitkin pääsee syvälle kansallispuistoon ja pidempiä retkiä on helppo toteuttaa pyöräillen, sillä silloin myös päiväretkinä pääsee pidemmälle. Vaeltaen tunturimaisemassa voi pysähtyä hengähtämään syvään tunturituulta tai kuunnella purojen solinaa kuruissa. Retkipäivän päätteeksi voi nauttia lappilaisia makuja useassa eri ravintolassa.

Roadtrip jatkaa matkaa pohjoiseen ja matkalla Inariin ohitat kuntakeskuksemme Ivalon. Ivalosta löytyvät kaikki palvelut ja Ivalojoen hiekkarannoilla kelpaa viettää rantapäivää ja uida joessa. Tie inariin mutkittelee järvien rantoja ja vaarat kohoavat jatkuvana jonona taustalla. Inari sijaitsee Inarijärven rannalla ja on saamelaisuuden keskus. Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa pääset tutustumaan saamelaisten historiaan ja elämäntapaan. Vierailla kannattaa myös Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Inarijärven risteily on koettava ja kesäkaudella risteilyjä lähtee kaksi kertaa päivässä aivan kylän keskustan lähettyviltä. Lisämaustetta risteilyyn tuo vaihtoehtona oleva yöttömän yön risteily järvelle. Inarissa voi nauttia illallisen vuoden 2020 ravintolaksi valitussa Aanaarissa. Ruokailu voi olla elämys ja juuri sitä se tässä ravintolassa on.

Inarista kannattaa tehdä päiväretki Lemmenjoelle ja lähteä jokiristeilylle. RIsteilyllä pääsee helposti syvälle Suomen suurimpaan kansallispuistoon. Risteily pysähtyy Ravadaskönkäällä, vesiputouksella, jonka pauhu on korvia huumaava. Matkalla takaisin Inariin voit pysähtyä Jäniskoskella. Aivan tien vieressä sijaitsevalta parkkipaikalta on alle kilometri Juutuajoen rantaan ja Jäniskosken pauhu kuuluu kauas. Kosken voi ylittää riippusiltaa pitkin ja joen toisella törmällä sijaitseva tulipaikka tarjoaa suojaisan tilan nauttia eväitä tauolla tai vain kuunnella kosken jylinää.

Inarista matka jatkuu pohjoiseen kohti Utsjokea. Matkalla tulee vastaan risteys, josta on mahdollista kääntyä Sevettijärvelle ja Näätämöön. Sevettijärvellä sijaitsevassa kolttien perinnetalossa pääset tutustumaan koltansaamelaiseen kulttuuriin.

Kevon luonnonpuisto ja Sulaojan lähde ovat pysähtymisen arvoinen kohde matkalla. Suomen suurin lähde paljastaa kristallin kirkkaan veden ansiosta vedenalaisen maailman, jossa riittää ihmeteltävää. Kevon luonnopuistoon voi tehdä lyhyen kävelyn luontopolulla tai pidemmän retken, jolloin Kevon kuuluisa kanjoni avautuu eteesi. Kanjoni on ehdottomasti yksi Suomen upeimmista luonnon nähtävyyksistä.

Utsjoella laskeudutaan Tenojoen laaksoon. Utsjoen kirkossa ja kirkkotuvissa kannattaa käydä vierailemassa samoin kuin Tenojoella, joko risteillen tai vaikka sup-laudalla meloen. Tenollakin on upeita hiekkaisia poukamia, joissa voi nauttia kesäsäästä.

Suomen pohjoisin roadtrip päättyy Nuorgamiin! Käy koskettamassa EU:n pohjoisinta kohtaa ja vieraile Pulmankijärven upeilla tunturiylängöillä. Pyöräillen pääset helposti liikkumaan myös roadtripin lopussa upeissa tunturimaisemissa.

Ajankohtaista