Vuoden vaihteesta ollaan tultu jo lähes kuukausi eteenpäin. Ilmat ovat olleet kirkkaita ja pakkasjaksoja on ollut eri mittaisia ympäri pohjoisinta Lappia. Ladut ja talvipolut ovat upeassa kunnossa, joten ehdottomasti seikkailemaan luontoon. Reitistö on laaja ja jokaiselle löytyy sopivia etappeja. Voisiko olla aika kokeilla uutta lajia talvipyöräilyn merkeissä tai lähteä liukulumikengillä valloittamaan tuntureita?

Kaamos päättyi viimeisenä 18.1 Utsjoella ja Nuorgamissa. Sen jälkeen on matkailualueella voinut nauttia aurinkoisista päivistä enemmän kuin lumisateista, vaikka niitäkin viimeisen viikon aikana on riittänyt. Kirkas aamu alkaa vaalenpunaisesta taivaasta, joka pian taittaa violettiin ja siniseen. Aurinko nousee horisontin ylle ja lämpömittarin elohopea putoaa alaspäin.

“Paukkupakkaset” termin olet saattanut kuulla useaan kertaan mainittavan, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Paukkupakkasilla lämpötila on -25 asteen paremmalla puolella ja lumi narskuu kenkien alla kovaan ääneen. Ääni kantaa ihmeellisen hyvin kovalla pakkasella, kun se heijastuu eri lämpömassojen rajapinnasta. Toisaalta taas on kovin hiljaista. Linnut ovat käpertyneet höyhenpukunsa suojiin, eivätkä ne tuhlaa arvokasta energiaa laulamiseen. Silti lintulaudalle saattaa ilmestyä ruokaa etsiviä lintuja ja Kuukkelit hakeutuvat nuotiolla lämmittelevien luo herkkupalan toivossa. Järven jäällä kuuluu kumeita ääniä ja pauketta, kun jää paksunee ja liikkuu. Ääni kantaa jään päällä kauas.

Pakkanen on elämys, kun varustautuu oikein

Pakkanen on elämys ja täällä pohjoisimma Lapissa pakkanen ei tunnu pahalta, koska ilma on kuivempaa kuin lähellä merta. Kovilla pakkasilla harvemmin tuulee tai sataa, mutta ei se kiveen hakattua ole. Pakkanen kuivattaa ihoa ja paleltumilta välttyy varustautumalla säänmukaisesti. Kerrospukeutuminen on avain onneen kovilla pakkasilla.

Inari Arctic Beautyn luonnonkosmetiikka hoitaa pakkasen kuivattamaa ihoa ja pitää sen hyvin kosteutettuna esimerkiksi ravitsevilla öljyillä. Muutenkin kaamoksen jälkeen on ihana aloittaa valon kausi hemmottelevilla ja rentouttavilla tuotteilla.

Inari Arctic Beauty

Katseet kohti kevättä

Helmikuu on pian täällä ja aurinko alkaa lämmittää enemmän ja enemmän. Päivät pitenevät ja talven elämyksistä kelpaa nauttia. Kovia pakkasia riittää vielä jonkin aikaa, mutta pääasiassa kylmin aika on ohitse. Suunnataan katseet kohti kevättä ja nautitaan lumesta toukokuulle saakka.

Tule ja koe kanssamme matka kevättä kohti.

Ajankohtaista