Kaamos päättyi Saariselällä 7.1.2021 klo 11.54. Taivas punertuu aamulla syvän vaaleanpunaiseen ja taittuu siitä syvän keltaiseen, kunnes auringon ensimmäiset säteet yltävät tunturin yli. Ensimmäinen auringonnousu kaamoksen jälkeen kestää vain hetken, mutta sen valo tuo uskomattoman määrän energiaa. Tästä päivästä eteenpäin aurinko näyttäytyy joka päivä hieman kauemmin.

Aktiviteetit muuttuvat vuodenaikojen mukana

Vaikka kaamoksen loppu häämöttää saa kaamoksen päättymistä odotella Utsjoella ja Nuorgamissa 16.1.2021 saakka. Matkailualueella voi siis vielä kokea kaamoksen lumoa sen lisäksi, että näkee auringonnousun. Valtavan monipuolinen matkailualue näyttää laajuutensa, kun kaamos väistyy auringon tieltä ja päättyy viimeisenä Utsjoella ja Nuorgamissa. Pohjoisimmassa Lapissa kaamos päättyy noin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun aurinko nousi ensi kerran Saariselällä.

Aktiviteetit, jotka ovat olleet aikaisin aamulla pimeän aikaan muuttuvat sisällöltään luonnon mukana. Nyt pimeässä tehty koiravaljakkoajelu voikin sisältää kullankeltaisten maisemien ihailua ja luonnon ääniä. Linnut laulavat kantavasti pakkasessa ja aurinko valaisee varjoihin paljastaen upeita lumen ja pakkasen taideteoksia.

Uutta elinvoimaa auringosta saa niin luonto, kuin ihmiset. Kevyttä pakkasilmaa on helppo hengittää ja kovemmilla pakkasilla kerrospukeutuminen auttaa pärjäämään paremmin ulkona.

Oletko huomannut, että kovalla pakkasella äänet kuuluvat selkeämmin ja kauemmas? Se johtuu äänen heijastumisesta kahden ilmakerroksen taitteessa. Ilmakerroksien raja toimii kuten seinä ja ääni kantaa näin pidemmälle heijastuen ilmakerrosten rajapinnasta.

Järven tai joen jäällä on yöllä hiljaista, kunnes kumahtaa voimakas ääni. Jää laulaa ja äänen korkeudesta voi tietävä päätellä sen paksuuden melko tarkasti. Sanotaan, että vain vahva jää laulaa. Äänet ovat kokemus itsessään ja kovalla pakkasella ääni matkaa jäätä pitkin kauas.

Ajankohtaista