Poromatkailussa puhaltavat uudet tuulet. Moni palveluntarjoaja tarjoaa uudenlaisia tuotteita liittyen poromatkailuun. Porotiloilla vierailun lisäksi erilaisia poroelämyksiä tarjoavat aktiviteetteina useat toimijat ympäri Inari- Saariselkä matkailualuetta.

Poroajelu mäntymetsässä puusta tehdyllä reellä, jonka jalakset on taivutettu juuri oikein kulkemaan sulavasti lumen läpi. Poron hengitys höyryää pakkasella ja menohaluja löytyy. Lumivallien suojassa poro osaa suunnistaa helposti reitin läpi tai talutettaen läpi metsän. Ajelun jälkeen porot saavat ruuaksi jäkälää, joka onkin niiden suurinta herkkua. Sivusilmällä poro seuraa mitä ympärillä tapahtuu ja korvat liikkuvat ees taas sen merkiksi, että poro kuuntelee tarkkaavaisesti ympäristön ääniä.

Poroihin voi tutustua lähemmin poropoluilla ja poroisännän omien porojen tarinoita kelpaa kuunnella. Jokainen poro on erilainen ja niillä on oma persoonansa.

poromatkailutuotteet
Kuva: Beyond Arctic / Juho Uurtamo

Poromatkailun uudet tuotteet -hanke on Lapin liiton rahoittama, Euroopan rakennerahaston (EAKR) rahoittama, jonka toteutusaika on 6/2020 – 12/2020. Hankkeen toteuttaja on Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti/Lapin AMK. Hankkeen kehittämistavoitteena on Lapin matkailun elinvoimaisuuden vahvistaminen. Hankkeen tavoitteena on edistää porotilamatkailuyritysten selviämistä COVID19-viruksen aiheuttamasta ennakoimattomasta tilanteesta.

Porotilamatkailun lisäksi poroihin liittyvät aktiviteetit on myös helppo yhdistää muihin aktiviteetteihin. Esimerkiksi vasta avatussa koko perheen luontoelämyspuisto Wiltsussa on mahdollista kokea saman päivän aikana esimerkiksi lumikenkäilyä, pilkkimistä ja koiravaljakkoretki.

Poroja voi mennä tapaamaan vaikkapa kelkoilla, jolloin pääset kokemaan kelkkasafarin ja porot samalla kertaa. Lapin Luontolomat tarjoaa porosafarin ja samalla pääsee mahdollisesti ruokkimaan poroja. Kuvia kelpaa ottaa porojen kanssa, kun kuuma juoma on lämmittänyt mukavasti kelkalla ajon jälkeen.

Poronpolulla Northern Lights Villagessa Saariselällä voi lukea paljon tietoa poroista. Poroja pääsee syöttämään jäkälällä ja tutustumaan poroihin tarkemmin. Kuuntele tarkkaavaisesti, kun poro askeltaa, kuuletko koparasta kuuluvan napsahduksen?

Laajalla alueellamme löytyy poromatkailutuotteita jokaiselle. Ivalo Safaris tarjoaa myös mahdollisuuden yhdistää kelkkailu ja porot. Kelkkasafarilla ajetaan Ivalojoen jäällä ja Inarijärven jäällä. Huikea safari matkaa saarelle, jossa pääsee tutustumaan poroihin, syöttämään niitä ja ottamaan kuvia niiden kanssa. Upeiden talvisten järvimaisemien keskellä sopii ihmetellä Lapin luontoa.

Miltä kuulostaisi revontulten metsästys porolla?

Visit Inari yhdistää porot ja revontulet. Reen kyydissä lämpimän huovan alla on mukava matkata taivaalle tiiraillen. Poroajelu on niin hieno kokemus, että paluumatkan toivoo venyvän pidemmälle.

Utsjoella Lomakylä Vallessa maastoon mennään porojen kanssa myös pimeään aikaan, jolloin on mahdollisuus nähdä revontulia. Tarinoita poronhoidosta ja paikalliskulttuurista on mielenkiintoista kuunnella samalla, kun nauttii tulen lämmöstä laavussa.

Ajankohtaista