1. Koe yötön yö

Pitkän ja kylmän talven jälkeen otetaan kesä lämmöllä vastaan Lapissa. Yhtäkkiä luonto on täydessä kukassa eikä aurinko laske horisontin taakse ollenkaan. Keskiyön aurinko on ilmiö jonka jokaisen tulisi kokea edes kerran elämässään. Yötön yö alkaa toukokuun puolivälistä ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle saakka. Valoa ja virtaa riittää niin eläin- kuin kasvikunnallekin, ihmisistä puhumattakaan.

Koe yöttömän yön taika luonto-oppaan kanssa! Opastetulla keskiyön auringon retkellä opit uutta ja pääset nauttimaan upeasta luonnosta!

2. Vietä yö ulkona

Öiden ollessa yhtä valoisia kuin päivät, voi olla vaikea arvioida milloin käydä nukkumaan. Et voi muuta kuin kuunnella omaa sisäistä kelloasi –huolimatta siitä kuinka väärässä tai oikeassa se on! Kesäyön maaginen valo lumoaa ja voit todella tuntea olevasi osa luontoa.

Paikalliset yritykset vuokraavat varusteita kuten telttoja ja rinkkoja. Voit vähentää matkatavarakuormaasi kun kohteesta löytyy laadukkaat, valmiiksi huolletut varusteet retkillesi!

Kiilopää-8.jpg
Kuva Jan-Eerik Paadar

3. Lähde patikoimaan

Inari-Saariselkä alue on patikoijan paratiisi! Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa ja Euroopan viimeiset laajat erämaa-alueet sijaitsevat täällä. Valitse erämaan tietön taival tai merkittyjen reittien yhdistämä tupaverkosto, omien taitojen ja kiinnostuksen mukaan.

Turvallinen tapa päästä tutustumaan luonnon hienoihin nähtävyyksiin on lähteä seikkailuun paikallisen oppaan johdolla. Ohjatuilla retkillä tutustut samanhenkisiin ihmisiin ja opit tärkeitä erätaitoja!

4. Tutustu saamelaiskulttuuriin

Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa, ja he ovat asuttaneet Lappia jo kauan ennen valtioiden rajojen syntymistä. Saamelaisia asuu Suomessa noin 10 000 ja he puhuvat kolmea saamenkieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Saamelaisten perinteisiä elinkeinoja ovat poronhoito, kalastus, metsästys, luonnontuotteiden keräily ja pienimuotoinen maatalous ja käsityöt.

Tutustu aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon Inari-Saariselkä alueella.

untitled(16of43).jpg
Kuva Eeva Mäkinen

5. Maista pohjoisen aitoja makuja

Inarijärven kirkkaiden vesien mätejä, sieniä Lapin metsämailta ja poroja paikallisilta palkisilta. Loppukesästä luonto on pullollaan Lapin omia supermarjoja – hillaa, puolukkaa, kaarinikkaa… Näillä eväillä selviää tulevan kylmän talven yli!

Fine diningia tai nuotiokokkailuja, Inari-Saariselän alueelta löydät sinulle sopivat vaihtoehdot!

6. Unohda aikataulut

Hetkessä eläminen on helppoa kun puolellasi on 24 tuntia päivänvaloa. Voit tehdä vuorokauden ympäri samoja asioita – ainoa muuttuja on yöttömän yön upea väriloisto. Maisema kylpee kultaisessa hehkussa luoden vyöhykkeen, jossa auringon nousu ja lasku yhdistyvät tunteja kestäväksi näytökseksi. Arktinen valo kutsuu unohtamaan ajankulun ja olemaan läsnä hetkessä.

Seuraa Instagramissa #exploreinari päästäksesi pohjoisimman Lapin kesäisiin tunnelmiin!

Kiilopää-5.jpg
Kuva Jan-Eerik Paadar

Kohteet ja nähtävyydet

Tutustu Inari-Saariselkä matkailualueen eläväisiin kyliin ja mielenkiintoisiin kohteisiin. Inari-Saariselällä koet tuntureiden taikaa, elät kultamaiden lumoa ja kosketat arktista kulttuuria. Täällä sinua odottaa aito Lappi.

Lisää kesätekemistä

Kesästä ja Lapin luonnosta voit nauttia monella eri tapa – vuorokauden ympäri! Valoa ja virtaa riittää niin eläin- kuin kasvikunnallekin, ihmisistä puhumattakaan. Koe keskiyön auringon ainutlaatuinen tunnelma esimerkiksi yökalastuksella tai -vaelluksella.

Näin palvelemme kesällä 2020

Pohjois-Lappiin pääsee tänäkin kesänä nauttimaan lomasta! Inari-Saariselkä alue palvelee kesällä 2020 niin vieraiijoiden kuin paikallisten turvallisuus ja terveys huomioon ottaen. Huolehdimme yhdessä alueen toimijoiden kanssa siitä, että Inari-Saariselälle on turvallista matkustaa ja että täällä voi lomailla iloisin mielin.

Ajankohtaista