Saariselällä on iloittu pakkaskeleistä ja paksusta lumikerroksesta jo lokakuun puolestavälistä lähtien. Pakkaskelit mahdollistavat viisi kilometriä suuntaansa pitkän ensilumenladun valmistelut monipuolista ja pitkää hiihtokautta varten. Ensimmäinen osuus ensilumenladusta on avattu 23.10. jonka lisäksi luonnonlumilatuja on päästy huoltamaan hiihtokansan iloksi.

Saariselän ensilumenlatu tehdään tykkilumesta, sillä säilöttyä lunta ei ole. Lumetus jatkuu säiden mukaisesti välillä Saariselkä – Laanila, ja liikkuminen lumetettavilla alueilla on turvallisuussyistä kielletty. Luonnonlumiladut Kiilopäälle ja Kakslauttaseen sekä kuutamolatu ovat myös hiihdettävissä.

Ensilumen ladun tykityksen toteuttaa Saariselkä Ski & Sport Resort. Saariselän alueen hoito-osuuskunta vastaa latujen huollosta.

Ajankohtaisia tietoja ensilumenladusta:

Ensilumenladun jälkeen siirrytään luonnonlumille

Luonnonlumilatujen huolto jatkuu lumiolosuhteiden mukaisesti. Kaiken kaikkiaan Saariselällä on huollettuja latukilometrejä hurjat 200, joista valaistuja on 34 kilometriä. Laduilla sivakoidaan yleensä loka-marraskuusta aina toukokuulle asti. Erilaisia hiihtoelämyksiä voi hakea myös latujen ulkopuolelta niin tunturisuksilla kuin vaikka liukulumikenkiä kokeillen!

Pakkas- ja lumikelien myötä latuverkosto laajenee ja Saariselällä päästään nauttimaan pitkästä hiihtokaudesta.

Saariselän hiihtokauden avaukset vertailussa

Koska hiihtokausi alkaa joko luonnonlumella tai tykkilumella, kauden avauspäivä riippuu sääolosuhteista. Viimeisen viiden vuoden aikana hiihtokausi on avattu 1.11. + / – 7 päivää. Ensilumenladun avauspäivät vuosina 2014-2018 ovat olleet:

  • 1.11.2018 tykkilumella
  • 27.10.2017 säilölumella
  • 28.10.2016 säilölumella
  • 7.11.2015 tykkilumella
  • 22.10.2014 tykkilumella

Hiihtovälineitä vuokralle

Omia hiihtovälineitä et välttämättä edes tarvitse sillä alueen lukuisat yritykset vuokraavat vallitsevaan säähän ja olosuihteisiin sopivaa välineistöä. Saatat jopa yllättää itsesi kokeilemalla aivan uusia ja erilaisia liikuntamuotoja hiihtolomallasi! Alla muutamia Inari-Saariselkä alueen yrityksiä joilta voit kätevästi vuokrata välineitä luonnossa liikkumiseen.

Artikkelin kuvituskuvat eivät ole ajankohtaisia kuvia Saariselältä eivätkä kerro latujen nykytilannetta. Artikkelia päivitetty 23.10.19.

Ajankohtaista