Syysloma Inari-Saariselän matkailualueella tarjoaa niin luonnosta nauttimista kuin paikallista kulttuuria koko perheelle. Syyslomaan voi yhdistää kansallispuistojen ja erämaa-alueiden maisemia, patikointia, pyöräilyä, poroja, revontulia ja paikallista saamelaista kulttuuria.

Patikointi & retkeily

Inari-Saariselkä alueella on patikoijalle polkuja tallattavaksi kauniin luonnon ympäröimänä tunturimaisemissa. Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Urho Kekkosen kansallispuisto ja Lemmenjoen kansallispuisto, sekä Euroopan viimeiset laajat erämaa-alueet sijaitsevat täällä. Luontoon voi tehdä päiväretkiä kuin pidempiäkin vaelluksia niin omatoimisesti kuin opastetustikin. Tutustu alueen kansallis- ja luonnonpuistoihin. 

Pyöräily

Alueen luonnosta voi nauttia myös pyöräillen metsissä ja erämailla. Esimerkiksi Saariselän alue tarjoaa erinomaiset olosuhteet maastopyöräilyn harrastamiseen. Saariselkää ympäröivät tunturit ovat muodoltaan laakeita ja alustaltaan helppokulkuisia. Avarilla metsämailla ja tuntureilla kulkee satojen kilometrien mittainen polkuverkosto, joka tarjoaa pyöräilijälle vaihtelevia ja upeita kokemuksia pyörän päällä. 

Revontulet

Syysloma on otollista aikaa nähdä revontulia. Vuoden kierrossa on kaksi erityistä ajankohtaa, jolloin maapallon asento on erityisen otollisessa asennossa revontulien osumiselle maan magneettikentän piiriin. Toinen aika niistä on syystalvella lokakuusta-marraskuun loppuun. Inari-Saariselkä alueella majoituskohteet sijaitsevat aina lähellä luontoa, ja useat niistä vieläpä lähellä kansallispuistoja, järviä ja erämaa-alueita. Revontulia voi ihastella opastetuilla retkillä tai omatoimisesti vaikkapa Saariselän lähiluontopolulla, jota pitkin voi kulkea turvallisesti metsän keskellä merkittyä reittiä pitkin myös yöllä. Toki otsalamppu kannattaa ottaa mukaan.

Porot

Inari-Saariselkä matkailualueella on hyvin vaikea olla näkemättä poroja, sillä niitä on kolme kertaa enemmän kuin asukkaita. Alueella on useita porotiloja, joissa vierraillessa kuulee poronhoidosta ja porotaloudesta. Suuri osa paikallisista poronhoitajista on saamelaisia, sillä poronhoito on saamelaisten perinteisiä elinkeinoja. Poroa voi myös nauttia alueen useissa ravintoloissa.

Saamelainen kulttuuri

Syyslomalla Inari-Saariselkä alueella voi tutustua aitoon saamelaiseen kulttuuriin ja nykypäivän saamelaiseen elämänmenoon. Noin kolmannes Inari-Saariselkä matkailualueen asukkaista on saamelaisia. Saamelaiset ovat Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa, ja he ovat asuttaneet Lappia jo kauan ennen valtioiden rajojen syntymistä. Saamelaisten perinteiseen elämään ja elinkeinoihin voi tutustua muu muassa saamaleismuseo Siidassa, joka on ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja Pohjois-Lapin monimuotoiseen luontoon.

Lue lisää

Tutustu alueen palveluihin

News