Pulmankijärvi

Karun kaunis Pulmankijärvi sijaitsee Nuorgamissa. Pulmankijärvi on vanhasta Jäämeren vuonosta muodostunut Suomen pohjoisin järvi, joka on pituudeltaan yli 10 kilometriä. Pulmankijärvelle pääsee autolla Pulmankijärven tietä pitkin läpi upean tunturiylängön. Järvessä elää makean veden kampelaa ja kasvillisuutena on harvinaista pensaskanervaa.

Pulmankijärveltä lähtevä Sevettijärvi – Pulmanki-vaellusreitti kulkee suuren Kaldoaivin erämaan halki. Reitin pituus on 60 – 70 kilometriä reittivalinnasta riippuen. Eteläisessä päässään reitti kulkee vielä mäntykankailla, mutta pohjoiseen kuljettaessa muuttuu ympäröivä tunturiylänkö aina vain karummaksi ja pääasiassa koivua kasvavaksi. Reitti on merkitty oranssipäisillä puutolpilla.  Myös maastopyöräilijät saavat käyttävät samaa reittiä.

Sevettijärven ja Pulmangin välillä kulkee myös talvireitti, jonka pituus on noin 70 kilometriä. Reitti on merkitty maastoon sinisin vinoristiviitoin. Moottorikelkkailijoita varten Sevettijärven ja Nuorgamin välillä kulkee ura, joka on merkitty maastoon punaisin vinoristein.

Tutustu:
> Sevettijärvi – Pulmankijärvi reitti
> Kartat ja kulkuyhtyedet