Pyörällä kansallispuistoon

Julkaistu: 08.08.2017
MTB Saariselkä

Saariselällä päästään tutustumaan Urho Kekkosen Kansallispuiston hulppeisiin maisemiin nyt myös maastopyöräilemällä. Heinäkuun alusta lähtien pyöräily on ollut sallittua kansallispuistossa maastoon merkityllä ulkoilureiteillä ja eräillä maastoon merkitsemättömillä reiteillä.

 

Näitä reittejä ovat Kakslauttanen – Kopsusjärvi, Niilanpää – Suomunruoktu, Rajajooseppi – Anterinmukka sekä aivan itään sijoittuvat Kemihaara – Peskihaara – Keskipakat, Kemihaara – Mantoselkä ja matkailupalvelureitti Kemihaara – Rakitsat.

Entuudestaan Saariselällä on ollut pyöräiltäviä reittejä yhteensä reippaat 150 kilometriä ja ne kulkevat kansallispuiston ulkopuolisilla alueilla. Puiston pyöräreitit mukaan luettuina maastopyörän päältä katseltavia reittejä on kaikkiaan 250 kilometriä. Reittejä löytyy jokaiselle taitotason mukaan.

Kaikille reiteille ei ole vielä tehty pyöräilyn sallimisesta kertovaa merkintää, mutta merkinnät tehdään mahdollisuuksien mukaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Maastopyöräilijöiden kannattaa siis ottaa etukäteen selvää, onko kyseinen reitti kokonaisuudessaan pyöräilyyn sopiva.

Tietoa asiasta löytyy alan yrityksistä sekä Metsähallituksen palvelupisteestä Kiehisestä Saariselällä ja Tankavaaran luontokeskuksesta.

Maastopyöräilystä on tullut Saariselällä todella suosittu tapa tutustua ympäristöön. Pyöräilyn suosion kasvu pääsi alkuvaiheessa jopa yllättämään alan yrittäjät, mutta tänään pyöräilyn huutoon pystytään vastaamaan erinomaisesti. Puolenkymmentä yritystä alueella vuokraa maasto- ja läskipyöriä ja tarjoaa myös pyöräilyyn liittyviä opas- ja neuvontapalveluja niitä tarvitseville.

Matkailijat ovat löytäneet viime vuosien aikana maastopyöräilyn loistavana tapana tutustua rikkaaseen Lapin luontoon – aivan samalla tavalla kuin patikoijat aikoinaan löysivät tiensä luonnon helmaan.

Samalla tavalla kuin patikoijien pyöräilijänkin on muistettava huomaavaisen maastossa liikkujan ohjeistukset. Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Polulla ja reiteillä pitää pysyä sekä välttää lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.

Hallittu tilannenopeus lisää turvallisuutta kaikille. Pyöräilijän nopeampana on oltava valmis väistämään muita. Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Muut kulkijat pitää ottaa huomioon. Kaikkien reitillä liikkuvien on noudatettava reittisäännöksiä sekä roskattomana retkeilyn periaatetta.

Luonto ja jokamiehenoikeudet säilyvät meillä ja voimme nauttia niistä niin kauan kuin muistamme oman vastuumme.