Lasten kanssa kesämatkalla

Julkaistu: 08.06.2018

Inari-Saariselkä alueelta löytyy runsaasti tekemistä lapsille

Loma kaukana pohjoisessa on usein odotettu koko perheen vuoden kohokohta. Kesällä voi lasten kanssa tutustua kaikessa rauhassa Lapin luonnon moninaisuuteen lasten ehdoilla, poiketen ja pysähdellen, kiipeillen ja kahlaillen. Olemme koonneet kesän parhaat tärpit Inari-Saariselkä-Utsjoki alueella matkaileville lapsille ja lapsenmielisille!

 

Nauti Suomen parhaasta luonnosta

Kesäloma on erinomainen aika nauttia alueen ainutlaatuisesta ja koko Suomen parhaana pidetystä luonnosta – avarat tunturit, jylhät erämaametsät ja kirkkaat vesistöt ovat kaikkialla läsnä! Erinomaisen mahdollisuuden alueen luontoon tutustumiseen tarjoavat kansallis- ja luonnonpuistot lähireitistöineen. Esimerkiksi Kiilopään ympäristössä kulkevalla perheen pienimmille suunnatulla Vasapolulla tarkkaillaan luontoa menninkäisen malliin, ja Saariselältä löytyy lapsiperheille hyvin soveltuva reilun kahden kilometrin mittainen Aurora-tuvalle johdattava Aurorapolku.

Ivalon ja Inarin lähialueet tarjoavat myöskin perheille sopivia retkikohteita kuten Tuulispään retkeilyalue Ivalon ja Inarin välillä. Autolla pääsee ylös ihailemaan näkymiä Inarinjärvelle ja parkkipaikalta on 1,5 km helppokulkuinen kävelyreitti järven rannalla sijaitsevalle kodalle. Inarin kirkokylän keskustan läheisyydestä Juutuan luontopolku tarjoaa tarinallisia elämyksiä sekä tulistelupaikan Jäniskosken rantamilla. Myös esteettömiä, lastenvaunujen kanssa helposti kuljettavia reittejä löytyy useasta kohteesta.

 

Sipsutteluhoitoja ja mieleenpainuvia historiallisia kohteita

Luonto- ja ulkoilmaelämysten lisäksi alueelta löytyy myös vaihtelevia aktiviteettejä sisätiloissa. Yksi esimerkki  tällaisesta on Angry Birds -aktiviteettipuisto jossa erilaiset aktiviteettipisteet takaavat liikunnallista tekemistä kaiken ikäisille. Toiminnantäyteisen päivän päätteeksi Saariselän Aurora Spa rentouttaa lasten omalla hieronnalla ja hellii pieniä käsiä sipsutteluhoidolla.

Utsjoen kirkkotupien ulkomuseoalue luonnonkauniilla Mantojärven törmällä on opettavainen seikkailuympäristö lapsille. Pienikokoisissa ja hämyisissä puisissa tuvissa riittää tutkimista, ja samalla oppii entisajan elämästä historiallisesti tärkeässä kohteessa. 1700 – 1800 -luvuillta peräisin olevia tupia käytettiin kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan, sillä kotimatka omalle asuinkentälle oli pitkä.

 

Veneillen vesille ja polkien tunturiin

Reilun kahden tunnin mittainen Inarijärven risteily Inarin kylän satamasta vie kiipeilemään pyhälle Ukonkivi-saarelle ja tutustumaan vanhaan jyhkeään saamelaisten kallioseitaan. Nuoliveneet taasen kiidättävät  lapsillekin sopivalle jokiristeilylle Lemmenjoella. Helposti saavutettavia kalapaikkojakin löytyy, ja kalastuslupia myyvät Metsähallituksen toimipisteitä on matkan varrella.

Saariselän ympäristössä on monia eripituisia, merkittyjä reittejä, jotka soveltuvat hyvin maastopyöräilyyn. Ja jos omaa pyörää ei ole mukana, voi sellaisen vuokrata paikan päällä, mm. Lapland Safareilta on saatavilla lasten läskipyöriä. Perheen pienimpiä varten voi vuokrata polkupyöriin sopivan lastenvetokärryn.

 

Ulkoleikkejä ja taphtumia

Saariselällä voi pelailla erilaisia pelejä esimerkiksi Santa’s Hotelli Tunturissa. Fresbeegolfia ja geokätköilyä voi harrastaa useammassa paikassa, esim. Suomen Latu Kiilopäältä saa lainaan tai vuokralle frisbeegolfkiekkoja, kompasseja ja gps-laitteita.

Kesä on tapahtumia täynnä Inari-Saariselän alueella! Inariviikot tarjoavat lapsille mm. onkitapahtuman, satumetsätyöpajan ja IDance tanssikurssin lapsille! Kesän tapahtumatarjontaan on hyvä tutustua jo ennen matkan alkua ja seurata päivityksiä aktiivisesti. Tervetuloa alueemme kauniiseen kesään!

 

Lisää vinkkejä ja tarkempia tietoja:

Lasten kanssa Inari Saariselkä Utsjoki alueella: kesä 2018